6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Te mennyire veted be a mesterséges intelligenciát a marketinged során?

Amikor berobbant az AI, azaz a mesterséges intelligencia, akkor mindenki ámulva nézte ezt a forradalmi lehetőséget. Az, hogy egy gép minden lényeges szempontot figyelembe véve tud válaszolni, szöveget alkotni, adatot elemezni, trendeket felismerni, egészen elképesztő. Sőt, egyben talán ijesztő is.

Hiszen amit az ember tud, azt tudja a mesterséges intelligencia is - annyi különbséggel, hogy jóval rövidebb idő szükséges neki ahhoz, hogy összerakja a sok kis részből a nagy egészet. Ennek persze több cégvezető is nagyon megörült, és markukat dörzsölve várták a fejleményeket, hogy mivé is alakul ez a forradalmi újítás!

Ugye, nem mondtál fel a marketingesednek?

Sokan már előre ittak a medve bőrére. Az okosabbak viszont inkább éltek a Klikkmarketing online marketing tanácsadási szolgáltatásával. Itt ugyanis személyre szabottan tudják átfésülni a teljes online marketing rendszert, annak minden elemét, így egy profi csapat külső szemmel tudja átvizsgálni, mit csinálsz jól vagy éppen rosszul. 

Sőt, abban is a segítségedre lesznek, hogy mely pont az, ahol az AI bevethető a te cégedben.

Éppen ezért nagy baki az, ha az AI és a Chat GPT megjelenésével esetlegesen búcsút intettél a szövegíródnak, a PPC menedzserednek, esetleg a marketingügynökséggel kötött szerződésedet rúgtad fel idejekorán, mondván, hogy ezzel a forradalmian új lehetőséggel élve te majd gyorsan megírod magadnak a cikkeket, beállítod a kampányokat, és az elemzéseket is majd az AI segítségével aknázod ki.

Ez sajnos nem így működik. A gép hasznos, ám mindenképpen szükséges hozzá egy gondolkodó, kreatív ember, aki megalkotja a stratégiát, valamint megszabja azt az irányt, amelybe a cég és az online marketing rendszere elindul. Ebben nem dönthet helyetted egyetlen gép sem.

Akadnak szép számmal buktatók is!

Az AI ugyanis messze nem tökéletes, így sokszor félrebeszél, hallucinál vagy épp valótlanságokat állít be valóságosnak. Kiváltképp igaz ez a magyar nyelvre, hiszen a ChatGPT-t alapvetően angol nyelvre kalibrálták.

Így aztán semmit, de szó szerint semmit sem lehet ellenőrzés, javítás és változtatás nélkül közreadni, amit az AI készített el.

Lehet persze használni, ám az is nagyon lényeges szempont, hogy jól kell tudni kérdezni, okosan kell megadni azokat az adatokat, amelyeket meg szeretnél ismerni. Ha ugyanis nem megfelelően kommunikálsz a mesterséges intelligenciával, akkor egészen biztosan nem azokat a válaszokat kapod, amelyek a cégedet előrébb vinnék.

Nem megoldás, csupán eszköz!

Adhatod te a legjobb, legújabb, legnagyszerűbb fegyvert az ember kezébe, ha az nem tudja, hogyan és mire kell használni. Ilyen esetben ugyanis egyáltalán nem fogja tudni kiaknázni a “fegyverben” rejlő lehetőségeket.

Ugyanez a helyzet a mesterséges intelligenciával is: ha nem tudod, hogyan állíthatod a saját oldaladra, a saját szolgálatodba, akkor vajmi keveset ér, hiába, hogy annyi mindent tud.