14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
13°
Péntek
14°
2024.03.05. kedd, Adorján
filter.hu filter.hu

Így készülj fel, ha fogászatra mész!

Te is szorongsz a fogorvosi vizit előtt? Nyugodj meg, nem vagy egyedül ezzel az érzéssel. Ám ha tudod, hogyan készülj fel a kezelésre vagy a kontrollra, az segíthet, hogy legközelebb némileg nyugodtabban ülj be a fogorvosi székbe. A következőkben ehhez adunk pár hasznos tanácsot.

#1 Találj egy empatikus fogorvost

A fogorvosfóbia legyőzésének első lépése, hogy megtaláld azt a fogorvost, aki megérti a félelmeidet és kellően együttérző. Ne félj felhívni a kiválasztott fogászat ügyfélszolgálatát, hogy feltehesd a kérdéseidet a betegellátással kapcsolatban. Ha azt tapasztalod, hogy kellő figyelmet szentelnek az aggodalmaidnak, és igyekeznek megnyugtatni a félelmeid kapcsán, az segíthet enyhíteni a szorongást.

#2 Kommunikáld a félelmeidet

A nyílt és őszinte kommunikáció kulcsfontosságú még a vizit időpontja előtt. Jelezd előre a problémádat, hogy a szakember megtehesse a megfelelő előkészületeket azért, hogy a lehető legkényelmesebben érezd magad a rendelőben. A fogorvosoknak többnyire van tapasztalata a szorongó páciensek kezelésében, és tudnak ajánlani olyan relaxációs módszereket, amelyek segítenek, hogy ellazulhass. 

#3 Ne félj kérdezni

Ha olyan fogpótlásra van szükséged, mint amilyen például a foghéj, vagy a konzerváló fogászat valamilyen egyéb kezelését tervezi fogorvosod elvégezni rajtad, és nem ismered az eljárást, nyugodtan tedd fel a kérdéseidet. Ha felkészülten vágsz neki a beavatkozásnak, és pontosan tudod, mi fog történni közben, az megnyugtatóan hathat Rád.

#4 Legyen kísérőd

Érzelmi támogatást és biztonságérzetet nyújthat, ha egy kedves barát vagy családtag elkísér a fogorvosi rendelésre. Foghatják a kezedet, beszélgetéssel elterelhetik a figyelmedet, vagy egyszerűen csak ott lehetnek, hogy megnyugtassanak a folyamat során. A tudat, hogy valaki, akiben megbízol melletted van, jelentősen csökkentheti a szorongást.

#5 Egyél a kezelés előtt

Sok páciensnek az a tévhit él a fejében, hogy fogászati kezelés előtt nem szabad semmilyen ételt vagy italt fogyasztani. Valójában az a legjobb, ha jóllakottan érkezel a fogorvoshoz, mert ez segít csökkenteni a szorongást, és lehetővé teszi, hogy nyugodtabbnak érezd magad.

A vizit előtt szinte minden olyan ételt megehetsz, amelyet rendszeresen fogyasztasz, kivéve a cukros ételeket és italokat, illetve az ételszínezéket tartalmazó élelmiszereket. Ezenkívül próbáld meg elkerülni a kukoricát, illetve minden olyan ételt, ami könnyen beszorul a fogak közé. A legfontosabb, hogy ne fogyassz forró vagy hideg ételeket és italokat, mivel ezek érzékenységet vagy akár fájdalmat is okozhatnak a kezelés során.

Teljeskörű fogászati ellátás profi szakemberekkel – Fehérvári Dental

Ha fogászati kezelésre van szükséged, válaszd a Fehérvári Dental kiváló fogorvosait. 1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljenek. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során – a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig – mindenhol megmutatkozik, így biztonságban érezheted magad akkor is, ha tartasz a fogorvosi vizetektől.

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségében is a magas színvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 3 modern kezelő és egy képalkotó diagnosztikai helyiség (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális) is található.