8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Aranyér kezelése kenőcsökkel: hatékony összetevők és alkalmazásuk

Az aranyér igazán kellemetlen probléma – ezt az tudja csak igazán, aki már megtapasztalta az ezzel járó fájdalmakat. Szerencsére azonban léteznek hatékony módszerek a kezelésére és a tünetek megszüntetésére, ezek közül az egyik leghatékonyabb az aranyér krém használata. Mutatjuk is, miért!

Mik a tünetek?

Amikor az aranyér először megjelenik, sokan nem hajlandóak tudomást venni róla, ami hatalmas hiba. Ebben van egy adag szégyenérzet is, amit a kialakulás helye okoz, ám nem szabad ezzel foglalkozni, mindenképpen segítséget kell találni! Minél tovább hagyjuk ugyanis kezelés nélkül a problémát, annál súlyosabb és fájdalmasabb tünetek jelentkezhetnek, így ép ésszel belátható, hogy a halogatással saját magának árt az ember.

És ha már a tüneteket említettük, előfordulhat viszketés, duzzanat, súlyosabb esetekben vérzés is – ezek mindegyike fájdalommal járhat. Az aranyér krém viszont mindre hatékony segítséget jelent!

Hogyan működik?

Az aranyér krémek, más elnevezéssel aranyér kenőcsök alkalmazása egyszerű. Ezek helyileg alkalmazható készítmények, azaz nem kell hozzájuk orvos segítsége, egymaga is megoldhatja az ember a problémás terület bekenését – lássuk be, ez fontos akkor, amikor a baj ennyire intim helyen jelenik meg. A legtöbb esetben javasolt alapos tisztálkodás után, naponta többször alkalmazni a kenőcsöt, hisz így fejti ki leghatékonyabban a hatását.

A krém elsődlegesen segíti a tünetek enyhülését, így hamar felszabadultságot érezhet az, aki hetek, hónapok óta szenved a problémától. A kenőcs csökkenti a terület gyulladását, emellett pedig enyhíti a fájdalmat és a hosszú távon elképesztően bosszantó viszketést is, méghozzá helyi érzéstelenítők, például a lidokain-hidroklorid vagy a prokain-hidroklorid alkalmazásával. Ezen hatások következményeképp a krém gyorsítja, elősegíti a teljes gyógyulást, emellett jelentősen javítja a páciens kényelmét.

Jó tudni: a krémek használata kiegészíthető más módszerekkel, például életmódbeli változtatásokkal és diétával, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében és a visszaesés megelőzésében is.

Mi található benne?

Egy jó aranyér krémben a gyulladáscsökkentés sikeréért és az irritáció megszüntetéséért többnyire természetes adalékanyagok, például tölgyfakéreg, cickafark, körömvirág vagy aloe vera felel. Fontos feladat a hámosítás is, amely segíti, gyorsítja a sebgyógyulást és a bőr regenerálódását – ehhez a dexpantenol vagy a nátrium-hialuronát járul legtöbbször hozzá.

Súlyosabb esetekben lényeges még a vérzés csillapítása, amit többnyire a kálcium-dobezilát-monohidrát vagy a bázisos bizmut-gallát old meg az érfalak erősítésével, segítve a véralvadás támogatásával, míg a fertőzések kialakulásának elkerüléséért az inaktivált E. coli baktérium felel, ami hatékonyan fokozza a természetes védekezőképességet.

Összefoglalás

Bár általánosságban igaz, hogy aranyér estén az erre a problémára kifejlesztett kenőcsök jelentik az egyik legjobb megoldást, ám az alkalmazásuk módja és időtartama függ a készítmény típusától, a hatóanyagoktól, a betegség súlyosságától és a szervezet egyéni reakciójától is.

Éppen ezért fontos, hogy a krém alkalmazásakor mindig el kell olvasni annak használati útmutatóját, illetve a komolyabb egészségügyi probléma kezelése előtt érdemes konzultálni a házi orvossal vagy egy szakorvossal is.

fotó: depositphotos.com