14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
13°
Péntek
14°
2024.03.05. kedd, Adorján
filter.hu filter.hu

Mit érdemes tudni a mikroszaporításról?

Aki egy kicsit is szereti a növényeket, az biztosan hallott már a Tissue Culture kifejezésről. Az utóbbi időszakban nagy hangsúlyt kapott ez a megosztó téma, hiszen van, aki mellette érvel, de ezzel nem mindenki ért egyet.

A szövettenyésztés, más néven mikroszaporítás során egy növény pár cm-es darabjából több száz, de akár ezer másolatot is létre tudnak hozni, mindezt laboratóriumi körülmények között. Elég modernnek hangozhat, de ha belegondolunk, akkor a növények nagy része már ilyen módon jön létre. Ezeket vásároljuk meg a boltokban.

Az alábbi írásunkban a mikroszaporításról esik néhány szó. Kitérünk arra, hogyan történik ez a folyamat és mikor lehet hasznos.

A mikroszaporítás a nagyoknál

Bár a Tropical Home saját szaporítású növényei egy fokkal nagyobb eséllyel élik túl az első időszakot, a mikronövények esetében sem kell lemondanunk a felnőttkorról. A legtöbb ilyen labor a világon Észak-Amerikában és Európában található, de ma már Ázsiában sem ritka, ha egy cég mikrotermesztéssel foglalkozik. Több olyan kisebb labor létezik, ahol nem áll rendelkezésre minden eszköz, így sokkal több alkoholt és hőkezelést használnak a szaporításhoz.

A Kitchen Culture arra utal, hogy mindezt ma már akár otthoni eszközökkel is megvalósíthatjuk, bár más kérdés, hogyan végződik a történet. Magyarországon számos olyan labor működik, amiben mikronövényeket termesztenek, de magánszemélyek is előszeretettel foglalkoznak ezzel a témával.

Hogyan történik a mikroszaporítás?

Főleg titokban, hiszen minden laboratóriumnak saját technikája van arra, hogyan valósítsák meg mindezt. A sikeres mikroszaporítás ugyanis nem annyira egyszerű folyamat, mint azt elsőre gondolnánk. Sok esetben még az azonos fajoknál is eltérő, hogy mivel érdemes próbálkozni. 

Minden labor arra törekszik, hogy a legkevesebb idő alatt a legnagyobb szaporításszámot érje el, mindezt úgy, hogy kevés veszteség keletkezzen. A költségek minimális szinten tartása pedig még fontosabb, hiszen csak így tudják befejezni a folyamatot. Az említett titkos eljárásokat a laborok kiadhatják, de sokszor levédetik, ha úgy érzik, erre van szükség a sikerhez.

Milyen tényezők befolyásolják a mikroszaporítást?

Mindenekelőtt egy egészséges növényi részre van szükség, ami sokszor egy-egy szárdarab, de néhány esetben akár egy levél is elegendő lehet ehhez. Meg kell tudni teremteni a fejlődéshez szükséges fizikai feltételeket, mint a megfelelő mennyiségű fény és a hőmérséklet. Nem beszélve arról, hogy a kiváló minőségű táptalaj nélkül esélytelen, hogy a növény eljusson a növekedési fázishoz.

Emellett fontos, hogy minden teljesen steril legyen, beleértve a növényi részt, az eszközöket, a táptalajt, valamint magát a cserepet és a munkaterületet. A táptalaj kapcsán az első körben kísérletezni szoktak, hiszen nem teljesen egyértelmű, hogy mikor és melyik válik be.

Összegezve tehát ez egy elég időigényes folyamat, és sokan borzadva fogadják, pedig hasznos is lehet: például kedvező áron teszi elérhetővé a műgyűjtők számára a különleges növényeket.