15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
13°
Péntek
14°
2024.03.05. kedd, Adorján
filter.hu filter.hu

Padlójelölő szalagok: Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet?

Az ipar és a kereskedelem területén a padlók jelölése kulcsfontosságú lehet, mind a biztonság, mind pedig a területek kijelölése szempontjából. A különféle szalagok lehetővé teszik, hogy utakat jelöljünk ki, esetleg figyelmeztessük a dolgozókat a veszélyes területekre és ezáltal meg tudjuk őket óvni a balesetektől. Hogy mikor és milyen padlójelölőt választunk, az nem mindig a legegyszerűbb feladat, de cikkünkben ennek is utána jártunk.

Felhasználási terület

A megfelelő padlójelölő szalag kiválasztásához meg kell határoznunk a felhasználás célját. Gondoljuk alaposan át, hogy milyen eszközöket vagy területeket szeretnénk megjelölni vagy kijelölni és ehhez milyen környezeti tényezők társulhatnak. Ilyen a hőmérséklet, a páratartalom vagy az UV-sugárzás is. Ezek alapján már sokkal könnyebb kiválasztani, hogy melyik jelölő lesz számunkra ideális.

Tartósság és tapadás

A jelölő többféle megoldást is kínál és ehhez többféle típust is gyártanak. Fontos a tapadóerő és a tartósság, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen helyiségbe készüljük azt leragasztani és mennyire kell tartósnak lennie a jelzésnek. Vannak olyan helyek, ahol nagy a gyalogosforgalom, így ide érdemesebb a tartósabb padlójelölő szalagot választani, de máshol jó választás lehet a kevésbé tartós is, ha például úgy is tudjuk, hogy 1 hónap múlva eltávolításra kerül, mert csak átmenetileg van rá szükségünk.

Szín és minta

Különféle színekben és mintával lehet megvásárolni, ami nem véletlen. A területek kijelölésekor fontos, hogy ezek a színek segítsenek az eligazodásban és a különböző területek egyértelmű megkülönböztetésében. A színkódolás segítségével a veszélyes területek és a különféle útvonalak jól kialakíthatók. Ha így teszünk, akkor a hatékony munkavégzés garantált, hiszen az alkalmazottak nagyon gyorsan megtalálják, amit keresnek és nem fognak órákat a keresgéléssel eltölteni.

A jelölők alapanyaga

Általában vinyl, PVC vagy alumínium alapanyagokból készülnek a szalagok, amelyek így a különféle környezeti tényezőkhöz jól igazíthatók. Az időjárási viszonyokra és a hőmérsékletre is tekintettel kell lennünk és a kültéren elhelyezett jelölőknél pedig figyelembe kell vennünk azt, hogy sokkal gyorsabban fognak kopni, ha nem a megfelelőt választjuk ki.

A szalagok eltávolítása

Még a telepítés előtt érdemes azon elgondolkodni, hogy vajon hogyan fogjuk eltávolítani a szalagokat. Ha gyorsan és egyszerűen kell felhelyezni a szalagot és ugyan olyan gyorsan el is kell tudni távolítani, akkor a nehezen eltávolíthatókat még véletlenül se válasszuk.