11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Így befolyásolják a fogyasztói trendek a kiskereskedelmet 2023-ban

Természetes, hogy a fogyasztói trendek befolyásolják a kiskereskedelmet. A kereslet és a hozzá kapcsolódó szokások alakulása, az igények kielégítése mindennapos alkalmazkodást igényel a piac résztvevőitől. Nézzük, miként megy ez 2023-ban!

Közhely, de valóban rohanó világban élünk!

Ma már mindenki mindent azonnal akar. Olyan világban élünk, ahol a kényelem, a gyorsaság, a hatalmas választék mind-mind fontos szempont. Nem véletlen, hogy például a vonalkódolvasó és a hozzá kapcsolódó informatikai rendszer immár kihagyhatatlan része a kiskereskedelemnek is. 

A kiskereskedők a vásárlók kedvében kell, hogy járjanak, ha kiváló értékeléseket szeretnének, ha valóban nagyszerű vásárlói élményt akarnak nyújtani. Márpedig ez fontos már csak azért is, mert szoros kapcsolat van a pozitív értékelés és a növekvő árbevétel között.

Fogyasztói trendek 2023-ban

Az európai vásárlóknak jelenleg négy terület nagyon fontos: a személyre szabhatóság, a fenntarthatóság, a kényelem és az ár. Ha ezeket egy kereskedő megfelelő technológiai megoldásokkal kezeli, akkor akár piaci előnyhöz is juthat. De nézzük is ezeket részletesebben!

  • Testreszabhatóság – Az emberek szeretik, ha ízlésükhöz és preferenciáikhoz igazodó termékeket vásárolhatnak. Azt viszont nem kedvelik, ha nem a nézeteikhez igazodó marketingtartalmat látnak. Érdekesség, hogy az uniós fogyasztók közel 50%-a számára nem gond, ha a személyes adataikat használják fel azért, hogy jobb élményben legyen részük egy márkával kapcsolatban.
  • Fenntarthatóság – Egyre többen aggódnak a klímaváltozás miatt és a környezetvédelemért. A Z generációban kifejezetten erős ez a fajta szorongás. Egyes európai országokban ez van az első helyen a fogyasztók több mint felénél, ha a vásárlást befolyásoló tényezőket nézzük.
  • Kényelem – Nem új keletű trend, hogy egyre kényelmesebbek vagyunk. Mára már minden termék kapcsán előtérbe került ez az irány, a vásárlást is a lehető legkényelmesebben szeretnénk véghez vinni. Nem véletlenül terjedt el a click and collec lehetőség is, azaz az a lehetőség, hogy az online lefoglalt terméket átvehetjük a boltban. Aki nem él ezzel, az bevételtől fog elesni!
  • Megfizethetőség – Mivel minden egyre drágább, nőnek a költségek. A hatalmas infláció, az ukrajnai és izraeli háború és következményei mind-mind nehezítik a megélhetést. Így egyre fontosabbá válik az ár is.

Így befolyásolják a fogyasztói trendek a kiskereskedelmet

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a használt cikkek. Érdekes adat, hogy 2020-ban 16 millió ember próbálkozott viszonteladással a használt ruhákat illetően, de 2021-ben ez a szám már 90 millió volt.

Fontosak az előfizetések, mert végtelenül kényelmesek és kiszámíthatók.

Előretör a gyorskereskedelem! Az élelmiszer-kiszállítás ma már nem 1 óra, hanem kevesebb, mint feleannyi. Számos startup indult azért, hogy csökkentsék az alapvető élelmiszerek eljuttatási idejét a vásárlókhoz.

Mint látható, a trendek követése fontos a kiskereskedelemben. Rengeteg pénz marad az asztalon, ha valaki erről megfeledkezik!