10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Ausztriai nyugdíjat szeretnél? Megmutatjuk, mik a lehetőségeid!

Ha életed során legalább 12 hónapot dolgoztál Ausztriában, akkor ne feledd, hogy ennek alapján akár osztrák nyugdíjat is igényelhetsz, mely kiegészítheti a magyar ellátást. De ha 12 hónapnál rövidebb munkaviszonyod volt, akkor is mindenképpen jelezd ezt a Biztosító felé, hiszen ebben az esetben ez a magyar nyugdíjadat fogja növelni.

Ha elérted a nyugdíjkorhatárt és rendelkezel megfelelő mennyiségű szolgálati idővel, akkor érdemes megindítani az igénylést, de dönthetsz úgy is, hogy a magasabb összegű későbbi öregségi ellátás érdekében tovább dolgozol.

Az osztrák nyugdíj igénylése

Ha kizárólag Ausztriában dolgoztál, akkor nem annyira nehéz a dolgod, azonban, ha több országból is szereztél szolgálati időt, akkor érdemes szakemberhez fordulnod. Az OMIP az ausztriai nyugdíjak igénylését is segíti, ezen a téren is nagy tapasztalattal rendelkezik. Vezető szakértője elmondta, hogy a nyugdíjat a nyugdíjszámla alapján számolja ki a biztosító és évente összesen 14 alkalommal folyósítja.

A nyugdíjjogosultság feltételei

Ahhoz, hogy megszerezd ezt a juttatást, két fontos feltételt kell egyidejűleg teljesítened. Az egyik feltétel az életkor, ami Ausztriában jelenleg férfiak esetében 65, nők esetében 60 év, azonban ez is 65 évre emelkedik. A másik feltétel a megszerzett minimum szolgálati idő, amely Magyarországon 20 év, míg Ausztriában 15 év, melyből legalább 7 évnek kereső tevékenységhez kell kötődnie.

Ha 12 hónapnál kevesebb az ausztriai munkaviszonyod

Ebben az esetben a magyar nyugdíjigénylésnél ez az időszak úgy számolódik, mintha Magyarországon szerezted volna, így tehát be fog épülni a magyar ellátásodba.

Ha 12 hónapnál több az osztrák vagy más országbeli munkaviszonyod

Ekkor minden olyan országból, ahol ledolgoztad a minimum időt, ami a legtöbb esetben 1 év, résznyugdíjat fogsz kapni. Ezt is külön igényelni kell, hiszen ezeket majd az adott ország fogja folyósítani. Míg hazánkban az öregségi ellátás adó- és járulékmentes, addig Ausztriában mindkettőt levonják belőle, így a megállapított bruttó összegből a levonások utáni összeg fog megérkezni a bankszámládra.

Az előnyugdíj

Van olyan lehetőség is, hogy a törvényben meghatározott minimum életkort ne kelljen betölteni az öregségi ellátás igényléséhez, hanem ennél korábban, jellemzően a 62. év betöltése után már nyugdíjba lehessen vonulni. Ehhez azonban fizikailag vagy pszichikailag megterhelő munkakörben kell dolgozni hosszú időn keresztül, mely munkaköröket a törvény felsorolja. Emellett legalább 45 év munkaviszony is szükséges.

Munka a nyugdíj után

Ausztriában a nyugdíj mellett korlátlanul lehet dolgozni, ezáltal pedig még az ellátás összege is növelhető. Ha pedig valaki az öregségi ellátás igénylése nélkül dolgozik tovább, akkor a várható juttatása még nagyobb ütemben fog növekedni.

Ha életed során más országokban is dolgoztál, akkor a nyugdíj igénylésekor ezt mindig vedd figyelembe, így akár több országból is kaphatsz résznyugdíjat, mellyel jelentősen kiegészítheted a hazai ellátásodat.