10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Segítünk a kutyatáp-kiválasztásban

Megtalálni a kedvenced számára legideálisabb eleséget nem is olyan egyszerű feladat, mint gondolnád. A kutyaeledelek széles választékából adódó bőség zavara ugyanis hajlamos megnehezíteni a gazdik életét, akik ennek köszönhetően nem igazán tudják, melyik termékhez nyúljanak, mivel tesznek valóban jót a négylábú barátjuknak.

Száraztáp vs. konzerv

Nos, elsősorban azt kell eldöntened, hogy milyen módon szeretnéd táplálni a kedvencedet. A legegyszerűbb és legidőtakarékosabb módszer a száraztáppal vagy nedves konzervvel történő etetés, amelyek mindegyikének megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Az Isapetnél is kapható száraztápok előnye a konzervekkel szemben, hogy a kutyád fogaira evés közben kevésbé rakódik le a lepedék, mivel jóval többet használja őket a rágáshoz. Bár azt hozzá kell tenni, hogy nehezebb rászoktatni az ebeket, mivel a nedves eledelek a zsíroktól sokkal ízletesebbnek tűnnek számukra. 

Ami pedig a konzervet illeti, magasabb a nedvességtartalma, így kellőképpen hozzájárul a kutya szervezetének megfelelő hidratáltságához. Sőt, ebből kifolyólag sokkal könnyebben is emészthető, mint a száraztáp, ami különösen előnyös azoknak a kutyáknak az esetében, akik emésztési problémákkal küzdenek. 

Bármelyik módszer mellett teszed is le a voksodat, ne feledd, nincsen általánosságban vett legjobb recept, mindenki a kutyájának leginkább megfelelőt kell, hogy válassza! Ezt pedig nagyban befolyásolja az eb életkora, mérete, aktivitása, betegségei és természetesen az egyéni igényei.

Ne dőlj be a csillogó csomagolásnak!

A legtöbb gazdi elköveti azt a hibát, hogy a csomagolás vagy a marketingszöveg alapján választ eledelt, pedig az összetevő listából tudható meg igazán, hogy minőségi termékről van-e szó. 

Ezen általában a gyártók az egyes tételeket aszerint rendezik sorba, hogy az eledel melyikből tartalmazza a legtöbbet. Ha jót akarsz a kutyádnak, célszerű olyan terméket választanod, amely az első helyen valamiféle fehérjét vagy húst tartalmaz, és lehetőleg minél nagyobb részben, minimum 20 vagy annál több százalékban. 

A gabonát vagy kukoricát tartalmazó száraztápokat érdemes kerülnöd, mivel ezek az összetevők gyakran okoznak allergiát, amely olyan tünetekkel járhat, mint az állandó mancsnyalogatás vagy a szokatlan széklet.

Egyes márkák már számtalan specifikus terméket kínálnak

Ha megnézed a fentebb is említett webáruház száraz kutyatáp választékát, akkor láthatod, hogy az egyes márkák manapság már a kutyák testfelépítésének és életkorának, illetve az egyes egészségügyi problémáknak (ivartalanítás utánra, porcerősítésre vagy éppen csillogó bundára) megfelelően kifejlesztett specifikus termékeket kínálnak.

De ez sem szabad, hogy megtévesszen! Minden esetben olvasd át az összetevők listáját, és csakis azután hozd meg a döntésedet, hogy megnézted, miből készül pontosan az adott kutyatáp!

Ezzel a tanáccsal búcsúzunk mára. Reméljük hasznosnak találtad az írásunkat.