0 °C, Budapest
0 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Milyen előnyei és hátrányai vannak az all-on-4 fogpótlásnak?

Az esztétikus és magabiztos megjelenéshez, a megnyerő mosolyhoz fontosak a szép és ápolt fogak. Sajnos azonban a fogszuvasodás, a kezeletlen fogágybetegség vagy komolyabb sérülések a fogak elvesztéséhez vezethetnek. A kialakuló hiány pótlása ilyenkor egészségügyi és szépészeti szempontból is elengedhetetlenné válik. Tartós végeredményt biztosíthat az all-on-4 technika, amely lényegesen stabilabb és kényelmesebb megoldást jelent a hagyományos protéziseknél, és remekül alkalmazható nagy kiterjedésű vagy teljes foghiány esetén. Cikkünkben bemutatjuk az all-on-4 fogpótlás előnyeit, valamint azt is, hogy mikor nem alkalmazható az eljárás, és milyen alternatívában célszerű gondolkodni.

Hogyan történik az all-on-4 fogpótlás?

Az all-on-4 fogpótlás során négy darab fogimplantátum kerül beültetésre, majd ezekre csavarokkal rögzítenek egy körhidat, amely a teljes fogívet átíveli.

A technológia érdekessége, hogy az implantátumok mérete  hosszabb lehet a szokásosnál, amelyet a szakember speciális szögben helyez el. A szélső implantátumok többnyire ferdén - az anatómiai adottságokat figyelembe véve - kerülnek az állkapocscsontba, a nagyobb stabilitás és a teljes fogsor fix rögzítése érdekében. 

Esztétikum és tartósság: az all-on-4 eljárás előnyei

Az all-on-4 technológia megfelelő szájhigiéné mellett egy életen át tartó megoldás lehet azok számára is, akik teljes vagy nagyon kiterjedt foghiánnyal rendelkeznek. Nagyon esztétikus végeredmény érhető el, és tökéletesen visszaállítható a teljes rágóképesség, valamint az eredetihez hasonlító rágási élmény.

Lényegesen jobb módszer, mint a már jól ismert kivehető fogsor készítése, elsősorban stabilitás szempontjából. Fontos, hogy a műtét után közvetlenül ideiglenes fogpótlás kerül az implantátumokra, így a teljes - 3-6 hónapos - gyógyulási időben sem szükséges  kivehető protézissel bajlódni. Már a műanyag ideiglenes protézis is lehetővé teszi a megfelelő rágást és harapást. A végleges fogpótlás pedig az implantátumok becsontosodását követően rögzíthető, amely tartós fém-kerámiából vagy cirkónium kerámiából készül.

Az all-on-4 további előnye, hogy a kevesebb implantátum beültetése miatt sokszor elkerülhető a csontpótlás, így az eljárás rendkívül költséghatékony. Sőt, sokszor még komolyabb fogágybetegség esetében sincs szükség csontpótló kezelések alkalmazására. Idős betegeknél is nagyon eredményes.

Nem mindenkinél alkalmazható az all-on-4 fogpótlás, de van megoldás!

Az all-on-4 fogpótlás hátránya, hogy bizonyos esetekben a csontállomány nem elegendő vagy nem elég jó minőségű, ami miatt nem ültethetők be implantátumok. Továbbá gondot jelenthet az is, ha a páciens akár csak egy implantátumot elveszít, ilyenkor ugyanis nem tudja tovább hordani a pótlást.

Van azonban megoldás! Az úgynevezett all-on-6 fogpótlás során több - 4 helyett 6 -, esetenként kisebb méretű fogimplantátum kerül behelyezésre, ezekre rögzítik a körhidat. A technikával akár 1-2 implantátum elvesztése esetén sem kell búcsút inteni az esztétikus mosolynak.
További megoldást jelenthet a 2 vagy 4 db implantátumon rögzített kivehető pótlás készítése is. Az, hogy mi a legmegfelelőbb a páciens részére, egy személyes konzultáció és állapotfelmérés során megbeszélhető és eldönthető.

Hogyan lehet az all-on-4 fogpótlás valóban tartós megoldás?

Ahhoz, hogy a fogpótlás tényleg egy életen át biztosítsa a tökéletes rágásélményt, fontos az  implantátumok minősége és megfelelően elvégzett fogászati beavatkozás. A tartós és esztétikus végeredmény érdekében célszerű olyan rendelőt választani, ahol a fogászati kezelések során a legmodernebb implantációs technológiákat alkalmazzák.

A Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum szakorvosai két világszínvonalú - svájci és svéd - implantátum gyártó örök garanciával rendelkező termékeivel dolgoznak. Az Astra Tech SmartFix és a Straumann Pro Arch implantációs megoldásai garanciát jelentenek a legmagasabb színvonalú fogpótlásra.

Emellett a páciensek részéről elengedhetetlen a szájápolási szokások betartása, a rendszeres kontrollokon való részvétel, és tanácsos a dohányzás  mellőzése, elhagyása.