8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
10°
Szombat
14°
2023.12.06. szerda, Miklós
filter.hu filter.hu

Hasznos tudnivalók a márkás fékfolyadékokról

Nagy biztonsággal jelenthetjük ki, hogy fékfolyadékról szinte kivétel nélkül mindegyikünk hallott. De mi a helyzet a márkás változatokkal, mit érdemes tudni róluk? Mai cikkünkben erről fogunk kicsit bővebben beszélni. Kezdjük a legelején!

Mi is a fékfolyadék és mi a szerepe?

Mielőtt a FilterABC DOT 3 fékfolyadékjainak tulajdonságait taglalnánk, fontos válaszolnunk a fenti kérdésekre. A fékfolyadék az autóiparban használatos kémiai vegyület, amelyet a hidraulikus alapú fékrendszerben használnak.Ebben a zárt rendszerben a fékfolyadék segít a fékpedálokra kifejtett erő felnagyításában. Ez a féktárcsák és fékbetétek közreműködésével a jármű jelentős lassulását vagy megállását idézi elő. Fékfolyadék nélkül közel lehetetlen lenne megállásra bírni egy autót!

Hogyan is működik pontosan? A fékhengerben található, ahol a fékcsövön keresztül eljut egészen a féknyeregig, amennyiben a fékpedál lenyomásra kerül. A fékfolyadéknak köszönhetően a féknyergek képessé válnak nagy préselő erőt kifejteni a féktárcsákra. Ahogy erről fent már volt szó, a gépkocsi ilyenkor megkezdi a lassulást vagy akár meg is áll, a fékpedálra alkalmazott erővel szabályozható mindez.

Fontos tudnivaló még, hogy a fékfolyadék a fékrendszerben mozgó alkatrészek kenési feladatait is ellátja. Ez a rozsdásodási folyamatokat is hatékonyan tartja távol.

DOT 3 jelentése

Most, hogy világos számunkra a fékfolyadék működése és nem elhanyagolható szerepe egy jármű életében, következhet a kérdés: mi is az a DOT 3? A DOT rövidítés utáni számok szabványt jelölnek, melyek a fékfolyadékok forráspontja és viszkozitása alapján történő besorolására valók.

A DOT 3-nak megfelelő termékek polietilén glikol alapúak. Lényeges jellemzőjük, hogy nagyon alacsony hőmérsékletet is elviselnek besűrűsödés nélkül és az extrém magas hőfokot is jól bírják forrás nélkül. Ezek a legelterjedtebbek a mai modern autók használatánál.

Tökéletesen működnek együtt a ma már elengedhetetlen ABS rendszerekkel is. Minél magasabb ez a számjelölés, annál magasabb a forráspont. A DOT 3 körülbelül 205 fokos hőtűrést jelöl.

A glikol alapú folyadékok idővel képesek lehetnek vizet szívni magukba, ami korrózióhoz is vezethet. Nem mellékesen a hatásfok is lényegesen csökkenhet. Talán nem is kell tovább részletezni, miért nem szerencsés ennek előfordulása. 

Milyen gyakran érdemes cserélni?

Természetesen, mint a legtöbb esetben, itt is nagyon sok dologtól függ ez az időtartam. Általánosságban kijelenthető, hogy érdemes kétévente gondoskodni a fékfolyadék cseréjéről. 

Csak egy rövid példa, amely mindent jól érzékeltet. Képzeljük el, hogy Horvátországba indulunk a családdal nyaralni. Az odavezető autópályák tele vannak lejtmenetes szakaszokkal, amelyek után enyhébb vagy nagyobb kanyarok jönnek.

A kanyarok előtt 130 km/h-s sebességről kell (nem egyszer, nem kétszer) lassítanunk, amikor is a lejtő okán autónk súlya is előre, az első fékekre koncentrálódik. Ha a fékfolyadék nincs már jó állapotban, bizony komoly bajunk is adódhat ebből.

A probléma megelőzésének első lépéseként körül is nézhetünk a FilterABC kínálatában.