10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Mire figyeljünk beruházóként, hogy megtérüljön a belsőépítésszel való együttműködésünk?

Mi a közös egy hotel, egy étterem vagy egy (például kiadásra váró) lakás belső terének berendezésében? A leginkább az, hogy a megjelenésüknek tétje van: a megfelelő vendégek, adott esetben érdeklődők figyelmének felkeltése. A helyiségek arculatának kialakításához ezért is kérnek fel általában belsőépítészt.

A tisztelet megtartó ereje

Önmagában az nagyszerű, ha van egy alapvető elképzelésünk arról, mit is szeretnénk. De azzal sincs nagyobb probléma, ha még kicsit a sötétben tapogatózunk. A lelkes tervezgetés ugyanis szorosabbá is teheti a kapcsolatot belsőépítészünkkel. A gond csak azzal van, ha az együttműködés menetét teljesen másképp képzeli el a szakember és az ügyfél. A LivDan Home beruházóknak kínált szolgáltatásainak folyamatai biztonságosan visszakövethetőek egyetlen platformon. Az információáramlás ezért gyors, a megvalósítás pedig hatékony és félreértésmentes lesz.

Így lehet igazán produktív a munkakapcsolat: gyakorlatias tippek szakértőktől

Egy belsőépítész szempontjából az egyik legfontosabb dolog, hogy úgy illeszkedjen az ügyfél elvárásaihoz, hogy közben a saját elveit is követni tudja. Ez a kellő bizalommal, egymásra partnerként tekintve meg is valósulhat. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

A leginkább két dolgot: kommunikációt és némi, saját részről is befektetett munkát. A kompromisszumokra való nyitottság különösen akkor fontos, ha nem vagyunk tisztában azzal, mire is vágyunk valójában. Ha ilyen módon átadjuk a vezető szerepet a választott szakemberünknek, akkor legyünk befogadóak a javaslataival szemben. Viszont még ilyenkor is hasznos, ha keresünk néhány képi inspirációt – így a végeredmény sokkal közelebb lesz a saját elképzeléseinkhez is.

Mi a helyzet, ha – a fentiekkel ellentétben – tökéletesen tisztában vagyunk azzal, mit akarunk, és ragaszkodunk is ahhoz? Ilyen gyakran esik meg például bizonyos színek kombinálása kapcsán. Természetesen végül az fog megvalósulni, amit mi szeretnénk – de a tervező nem véletlenül adja azokat a szakmai tanácsokat, amiket. A leghasznosabb ezért, ha nem csupán rugalmasan állunk a folyamathoz, de írásban is megállapodunk mindenről. Emellett a világosan kifejezett aggályok és elképzelések is fontos szerephez jutnak az együttműködés során.

Ami pedig a dolgok pénzügyi részét illeti: egy részletes költségvetési tervezet, amely a váratlan kiadásokat is tartalmazza, mindkét fél számára horgonyként szolgálhat. Ezekről érdemes már a projekt legelején beszélnünk a választott belsőépítésszel.

Honnan tudható, hogy ki a számunkra a megfelelő szakember?

A leginkább abból, hogy ha mi nyíltan, átláthatóan kommunikáljuk az igényeinket, ő is így tesz. Nem tart minket homályban sem a pénzügyek alakulása, sem a munkafolyamat haladása terén. Hiszen ne felejtsük: a tisztelet és a bizalom kétoldalú dolog. Ám ha mi így állunk a szakemberhez, akire ingatlanunk megtervezését bízzuk, valószínűleg ő is kreatívabban, oldottabban viszonyul majd a közös munkánkhoz.