10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Nyomtatóválasztás előtt állsz? Segítünk!

Az informatikai eszközök kiválasztása nem egyszerű dolog, beleértve az olyan perifériákat is, mint amilyen a nyomtató. Ha nem is értünk hozzá úgy, mint egy profi, érdemes az alapvető információkkal képbe kerülni, mert ezek segíteni fognak abban, hogy jól döntsünk. Márpedig egy rosszul megválasztott termék vagy plusz költséget, vagy rosszabb minőséget fog eredményezni. Ebben a cikkünkben segítünk neked meghozni a megfelelő döntést.

 

Több nyomtatótípus közül is választhatunk

Elég, ha csak megnézed a PC Aréna nyomtató kínálatát, és máris látni fogod, hogy mennyi gyártó és típus közül kell kiválasztanod a megfelelőt. Ez elsőre nem is tűnik annyira könnyű feladatnak. Azonban ha egy kicsit megismered az egyes technológiák előnyeit és hátrányait, máris könnyebben fogsz dönteni az egyik vagy épp a másik mellett.

Az átlagos, jellemzően otthoni felhasználóknak szánt darabok között találni tintasugaras és lézernyomtatókat is. Sőt vannak olyanok is, melyek nemcsak a dokumentumok és képek papírra vetésében járnak élen, de akár szkennelésre, fénymásolásra, sőt faxolásra is használhatóak.

A következőkben nézzük meg a két fő típust, azok jellemzőit, és hogy kinek ajánlott az egyik, illetve a másik.

A tintasugaras nyomtató

Ennek a technológiának az a lényege, hogy a gép a patronból a tintacseppeket porlasztva juttatja a papírra. Van belőle fekete-fehér és színes változat is. Ez utóbbi esetén jellemzően négy alapszínről beszélhetünk, melyekből a megfelelő arányban kerül kikeverésre a végleges szín, ami a papírra kerül. Ennek megfelelően négy különböző színnel ellátott patron kerül a nyomtatóba, melyek külön-külön is kifogyhatnak, de egyúttal cserélhetőek is.

A tintasugaras típusnak az a hátránya, hogy jellemzően drágább a fenntartásuk, de önmagában a készüléket olcsóbban be tudjuk szerezni, mint a lézeres változatot.

Azoknak érdemes ezt választani, akik kisebb példányszámban használják csak a készüléket, valamint azoknak, akiknek a kiváló minőség az egyik fő szempont.

A lézernyomtató

Ha nagyobb teherbírásról, magasabb példányszámról van szó, akkor a lézernyomtató lesz a legjobb választás. Ez a technológia úgy működik, hogy az úgynevezett tonerben van a festékpor, amit egy fényhenger és lézersugár segítségével olvaszt rá a papírra. Itt is találkozhatsz négy színnel dolgozó színes nyomtatókkal is.

Gyorsabb, így nagyobb példányszám esetén előnyösebb, gazdaságosabb választás. Ellenben a beszerzési ára magasabb, mint a tintasugaras esetén. Összességében elmondható, hogy kis mennyiség esetén nem éri meg emellett dönteni.

A multifunkciós nyomtatók

Vannak olyan készülékek is, melyekkel nem csak nyomtathatunk. Ezekkel szkennelhetünk dokumentumokat vagy képeket, de fénymásolhatunk is, sőt, faxolásra is használhatóak. Ha ki tudjuk használni mindezt, akkor nem kell több terméket vásárolni, mert egyben benne lesz minden.

Ezeken kívül még érdemes az olyan extrákra is figyelned, mint a Wifi vagy Bluetooth kapcsolat, de a fentiek alapján már könnyen tudsz majd választani.