11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Dizájnos megoldás a nappaliba: festhető 3D falpanel

Egy remek dekorációs lehetőséget mutatunk be azoknak, akik valamilyen különleges szobabelsőre vágynak. Ha szeretsz kreatívkodni, van némi kézügyességed, szépérzéked, akkor bátran díszítheted a nappali falát festhető 3D falpanelekkel is. Ennek módjáról olvashatsz a cikkben.

Mi az a 3D falpanel?

A falpanelekkel való dekorálás egyre népszerűbb, sok ember érdeklődik a téma iránt. A modern lakásokban remekül mutatnak a falburkolatok olyan típusai, amelyek texturáltak, kiemelkednek a térből.

A Kerma Design WallArt bio falpanel éppen ilyen: 3D hatású, ráadásul környezetbarát is, ugyanis anyaga cukornádrost. A weboldalon azonban sok másféle termék is kapható még: műbőr, textil és filc falpanelek ugyanúgy, mint kültérre való kőburkolatok, de fali lamella is elérhető – ez utóbbit főként a konyhákban, étkezőben szokták használni.

A WallArt 3D fali panelek elsősorban a nappali díszítésére valók, igazán egyedi stílusú szobabelső hozható létre általuk. Alapszínük fehér, de ez festhető, így mindenki igényeire szabhatja. A mintázatok közül is lehet választani: van például hullámos, téglamintás, de gyémántos, kockás és csíkos is.

Hogyan kell feltenni a 3D falpaneleket?

Egyáltalán nem nagy ördöngösség felhelyezni a falra a burkolatot, de azért kell némi előkészület. Fontos tudni, hogy a felrakás előtt a megvásárolt falpaneleket 48 órán keresztül “pihentetni” kell, ott kell, hogy legyenek a helyiségben, hogy felvegyék a szoba hőmérsékletét.

Mindennemű tevékenység előtt meg kell tervezni, hova kerülnek majd az egyes elemek, ehhez pontos számítások kellenek. Figyelembe kell venni az aljzatok, villanykapcsolók stb. helyét is, és ezekkel is kalkulálni kell.

A falat is elő kell készíteni: csak sima felületre érdemes ragasztani, ha festett vagy fényes a fal, akkor azt előbb durván le kell csiszolni, az esetleges hibákat kijavítani.

Be kell szerezni a megfelelő szerszámokat is a felrakás előtt: csiszolópapír, szintező, fémvonalzó, puha rongy, tapétavágó kés, alapozó. Ragasztóból többféle is kell, de ezek mindegyike beszerezhető a Kerma Design oldaláról is. És persze a festékről is gondoskodjunk!

Kétféle módszer létezik

A festhető 3D falpaneleket egymás mellé modulárisan is el lehet helyezni, ilyenkor kisebb rések maradnak az egyes részek között, amelyeket fugázni kell majd – mintha csempéket raknánk fel. Ehhez a hidegburkolásnál használt csempefugázó kereszt tesz jó szolgálatot – legyen nálunk ilyen is!

Ha ezt a módszert választjuk, akkor a fali paneleket egy rétegben a felhelyezés előtt le kell festeni, majd a helyreillesztést követően még egyszer.

A másik módszer az elterjedtebb: ilyenkor nem hagyunk réseket a részek között, hanem szorosan illesztjük egymáshoz a paneleket. Itt is fontos a tervezés, mindent mérjünk le pontosan! Az összefüggő felületet érdemes festékszóróval befújni, így egyenletes színt kapunk.

Minden segítséget megadnak a professzionális felhelyezéshez a webáruház munkatársai is, a termékleírásoknál részletes útmutatót is találunk a panelek felrakásának módjáról.