8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
10°
Szombat
14°
2023.12.06. szerda, Miklós
filter.hu filter.hu

Hasznos tudnivalók a húgycsőszűkület műtéti kezelése kapcsán

A húgycsőszűkület egy olyan állapotot fed, amelyben elzáródás, szűkület alakul ki, ezáltal akadályozottá válik a normál vizeletáramlás. Ez természetesen különféle panaszokban nyilvánul meg, mint fájdalmas vizeletürítés, gyakori vizelési inger, vizeletcsepegés. Az alábbiakban a sebészeti kezelési lehetőségéről írunk.

Milyen tünetek jelentkezhetnek, melyek a hajlamosító tényezői?

A húgycsőszűkület, más néven urethra szűkület akár teljesen ellehetetlenítheti a vizelet szabályos áramlását, ennek megoldásaként a Déli Klinika Urológiai Központ húgycsőszűkület műtétet javasol. A leggyakrabban előforduló tünetek közé soroljuk a gyenge vizeletsugarat, a sürgető vizelési ingert, a fájdalmas, s akár véres vizeletet is. 

A hajlamosító tényezők igen sokfélék lehetnek, a fertőzések, gyulladások mellett a traumák és sérülések is kiválthatják. Ugyanakkor a húgycsődaganat, valamint a hegképződés, illetve bizonyos sebészeti beavatkozások is közrejátszhatnak a kialakulásában.

A kezelés annak függvénye, hogy mi a kiváltó oka, az enyhébb esetekben elegendő lehet a gyógyszeres terápia, azonban súlyosabb esetekben sebészeti eljárás válhat szükségessé, amely során elvégzik a helyreállítást.

Mit érdemes tudni a műtét kapcsán?

A Déli Klinika Urológiai Központjában végzett műtéteket komplett urológiai szakorvosi vizsgálat előzi meg, amely kiegészül az alapos kórelőzmény-elemzéssel, valamint sor kerül a beavatkozás körülményeinek átbeszélésére, köztük az érzéstelenítés típusára is.

Fontos kiemelnünk azt is, hogy az itt végzett kezelések mindegyike egyedi és személyre szabott, azaz a beteg állapotához mérten választják meg a műtéti technológiát, vagyis figyelembe veszik a rendellenesség súlyosságát is.

Ugyanígy az érzéstelenítés és a fájdalomcsillapítás módja és típusa a páciens egyéni paramétereihez igazítva kerül kiválasztásra.

A lézeres műtéti beavatkozás előnyei

Amennyiben kevésbé invazív megoldásokban gondolkodik, a Déli Klinika Urológiai Központ szakemberei lehetőséget nyújtanak a húgycsőszűkület lézersebészeti eltávolítására. Ennek során célzottan irányítható a magas intenzitású lézer, ezáltal “elpárologtathatók” a kóros szövetek, sejtek, miközben a környéki terület teljesen ép maradhat.

A legfőbb előnyök közé tartozik a minimális vérzés és hegképződés, a gyorsabb regeneráció, valamint a kisebb mértékű műtét utáni fájdalom. A szervezet számára kevésbé drasztikus a lézeres eltávolítás, mint a hagyományos műtéti eljárások. S mivel a készülék nem érintkezik a kezelendő területtel, így kizárható a fertőződés kockázata is.

Látható, hogy elérhetőek kevésbé megterhelő kezelési módok is, csupán élnünk kell a lehetőséggel. A szakemberek készséggel segítenek a probléma mielőbbi orvoslásában.