10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Legyen stílusos a rendszámtábla világítása!

Egy dolgot rögtön az elején leszögezhetünk. A rendszámtábla kivilágítása az autó üzemszerű működéséhez semmilyen módon nem járul hozzá. Mégis nagyon fontos folyamatos megfigyelés alatt tartani, mert jó néhány igazán kellemetlen problémánk adódhat belőle.

Miért fontos a hibátlan működés?

Rögtön az első: a törvényi előírás. Már eleve ez komoly visszatartó erővel kell, hogy bírjon, hiszen ki szeretne bírságot fizetni egy ilyen könnyen megelőzhető hibáért.

Pedig a Peppinél is beszerezhető rendszámtábla-világítás hiányában elég jó esélyünk van rá, hogy ez bekövetkezzen. Néhányunkban felmerülhet a kérdés, hogy a törvény miért írja elő ezt a járműtulajdonosok számára? A válasz egyszerű, gépjárművünk rendszámának sötétben is olvashatónak kell lennie. Egész pontosan 20 méterről, amennyiben tiszta idő van. 

Talán nem is kell tovább ragozni, ez leginkább a hatóságok munkáját könnyíti meg. Így egyszerűen tudják azonosítani az egyes járműveket. A jogszabály még arról is rendelkezik, hogy kizárólag színtelen (fehér) fényforrás alkalmazható. További követelmény, hogy hátrafelé fényt közvetlenül nem bocsáthat ki.

Szintén hasznos tudnivaló, hogy a gépjármű elejére semmi esetre sem szabad ilyen világítást felszerelni. Különösebb magyarázatot ez sem követel, a közlekedésben résztvevőket ez könnyen megzavarná.

Probléma a műszaki vizsgán

A következő nem elhanyagolható szempont, amiért “észnél kell lennünk”, az az autónk műszaki vizsgája. Elég egy apró hiba (pl.: az egyik izzó kiégett, és nem megfelelően világítja meg a rendszámtáblát), és már nem is rajtunk múlik, hogy meghosszabbításra kerül-e a műszaki érvényesség.

Itt már csakis a vizsgáztató személy kezében van négykerekű kedvencünk sorsa. Persze egy kis jóindulattal felajánlhatják, hogy az anyag- és munkadíj megtérítése ellenében orvosolják a hibát. De ez akkor is felesleges (és túl nagy) kockázatot jelent.

A világítás cseréje 

A rendszámtábla-világításoknak meglehetősen nagy választéka áll rendelkezésünkre, így ténylegesen figyelemmel lehetünk egyéni igényeinkre is. Persze ezt csakis annak tudatában tehetjük meg, hogy a személygépkocsinkra és utánfutónkra kizárólag jóváhagyott világítást szabad felszerelni.

Az egyes járműtípusok különbözőségéből fakadóan jó eséllyel egyedi módszerrel tudjuk a fényforrást kicserélni. Ezért érdemes minden esetben autónk használati útmutatójának iránymutatásait is áttekinteni. Ennek hiányában az ilyen kiskönyvek túlnyomó része szerencsére az interneten fellelhető. Ha nincs garázsunk, a világítás cseréjéhez javasolt jól megvilágított és nedvességtől mentes helyet választani.

Akik nem szívesen fognak bele egy ilyen műveletbe, számtalan kisebb és nagyobb szerviz áll rendelkezésre országszerte. A cseréhez szükséges rövid időtartam folytán többnyire soron kívül fogadják a szóban forgó problémával szembesülő ügyfeleket. De még az is lehet, hogy egy ügyes kezű ismerősünkre is támaszkodhatunk ebben.