11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Neked milyen a nyelvtanulási stílusod?

Ha már elhatároztad, hogy nyelvet fogsz tanulni, érthető az igényed, hogy ezt minél hatékonyabban tedd. Ehhez azonban fontos, hogy ismerd a tanulási stílusodat. Mit jelent ez egyáltalán, és hogyan ültethető át a gyakorlatba? Megmutatjuk!

A 7 tanulási alaptípus

Magányos, logikai vagy mozgásos: ez csak három a hét általános tanulási stílus közül. Te inkább társaságban, hallás után (auditívan), verbálisan (szavak segítségével) vagy ábrákkal, színekkel (vizuálisan) tanulsz a legjobban? Tudásodat az Együtt Németül cégnél elérhető német nyelvtanfolyamok segítségével bővítheted a leghatékonyabban.

Honnan tudhatod, melyik csoportba tartozol?

A leginkább onnan, ha visszaemlékszel: hogyan ragadt meg benned a legjobban az anyag iskoláskorodban? Vagy: hogyan tanulsz mostanában, a szakmai továbbképzéseken? Előfordulhat, hogy “kevert” típusú vagy, azaz több módszert is használsz az alábbiak közül:

1. Auditív

Ennek a típusnak a hallás utáni memóriája a legjobb. Ők azok, akik a legtöbbet jegyeznek meg a tanár logikusan előadott mondandójából, és akiknek célszerű felolvasniuk a tananyagot. Idegen nyelvet, például németet zeneszámok szövegeiből, vagy telefonodra felmondva és visszahallgatva tanulhatnak a leghatékonyabban.

2. Vizuális

Ők a könyvekben vastagon szedett betűkre, kiemelésekre, a táblára felrajzolt ábrákra emlékeznek a leggyakrabban. Az elmetérképek számukra a leghasznosabbak.

3. Mozgásos

Az örökmozgó: talán az átlagnál sportosabb típusoknak nehezükre esik sokáig egy helyben ülni. Nekik találták ki a szemléltető eszközöket, a sétálva tanulást, a rajzolva tanulást és az idegen szavakhoz társított képeket, mozgásformákat.

4. Verbális

A szavak emberei – ebben az esetben szó szerint. Gyors gondolkodásmódjuk révén frappánsan meg tudják fogalmazni bármilyen tanult témáról a gondolataikat. Nekik ezért is különösen ideálisak a tanulópárok vagy online kurzusok.

5. Logikai

Akik számára a rendszerek nélkülözhetetlenek, és át kell látniuk minden összefüggést: ők a logikai típusú (nyelv)tanulók. Nekik nem túl bonyolult akár nagyobb anyagrészek között is átlátni az összefüggéseket. Így nagy segítséget jelenthetnek társaik számára, ha azok nem értenek valamit.

6. Társasági

Kifejezetten szociális emberekként őket az tölti fel, ha társakkal együtt tanulhatnak. Ez lehet akár egy anyag eljátszása vagy átbeszélése is: a lényeg a társas interakció. Nekik is kifejezetten jót tesznek a csoportos órák.

7. Magányos

Ők inkább egyedül szeretik átgondolni a tanultakat és kialakítani egy tanulási rutint. A belső motivációjuk igen erős. Az érdeklődési köreiket, érzéseiket ezért szívesen viszik bele a tanulási folyamatba.

Fejleszd szókincsedet és beszédkészségedet online!

Az Együtt Németül online nyelvtanfolyamain intenzív (8 hetes) és normál intenzitású, Skype-os kurzusok közül lehet választani. Így a kurzusok végére tárgyalási, szövegértési és íráskészségünk egyaránt magasabb szintre léphet.