11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Tűzijáték vásárlásán gondolkodik? Nézze meg, mire kell figyelnie a választásnál!

Az eget bevilágító színek, fények tánca olyan varázslat, ami életkortól függetlenül mindenkit lenyűgözhet. Úgyhogy a tűzijáték vásárlása jó ötlet, viszont a kivitelezést nem éri meg elkapkodni.

Mi az a három tényező, amit mindenképpen érdemes vásárlás előtt figyelembe venni?

1. Az ünneplés típusa. Nem mindegy, hogy szilveszteri buliról, esküvőről, nyugdíjas búcsúztatóról, gyermekzsúrról vagy céges partiról van szó. Mindegyik esetben tökéletes kiegészítés a tűzijáték, ami ténylegesen felteheti az i-re a pontot, viszont evidens, hogy teljesen más stílusú megvalósítás dukál a különböző kategóriákhoz. Azaz az a tűzijáték, ami passzol a céges bulihoz, vélhetően egy gyerekzsúron nem aratna osztatlan sikert. Ahogy ennek a fordítottja is igaz. Gyakorlatilag nem létezik olyan alkalom, aminek az apropóján ne lehetne rakétákat felengedni a levegőbe, de azt minden helyzetben ildomos körbejárni, hogy az adott rendezvény milyen stílust követel.

2. Időtartam. Öt perc, fél óra, esetleg röpke harminc másodperc? Nem mellékes az sem, hogy a tűzijátéknak meddig, mennyi időn át kell a maga pompájában ragyognia. Nyilván itt az egyes rakétatípusok színesítik a képet, és általuk nagyban befolyásolható a tűzijáték idő- és élettartama. Általánosságban úgy tűnhet, hogy minél hosszabb ideig tart az élmény, annál jobb, pedig valójában a nagyon mélyre ható élvezet az, ami a legnagyobb nyomot hagyja maga után még akkor is, ha esetleg rövidebb időt ölel fel.

3. A környezeti adottságok. Van elég hely nagyobb, vagy legyezőszerű effektusokhoz? Vagy a grandiózus tervek kevéssé valósíthatóak meg? Egyik helyzet sem orvosolhatatlan. De még a beruházás előtt fontos tisztában lenni ezekkel a részletekkel. Ha például a hely szűke adott, akkor a kisebb tűzijáték kiválasztása a célszerű lépés, ami nem V-alakot formáz, ezáltal kisebb területen is élvezhető látványt nyújt.

Kép: Daniel Olah, unsplash.com

Még milyen infók szolgálhatnak támpontként?

Például azt mindenképpen jó előre tudni, hogy a hosszabb, azaz jelentősebb időmennyiséget felölelő tűzijáték lassabb. Különben követhetetlenné válna, és nem bontakozhatnának ki azok a látványelemek, amik egyébként a lényegét adják. Ugyanakkor, logikusan a rövidebb időtartamú alternatívák sajátossága, hogy dinamikusak, azaz gyorsak. Ez a fajta sebesség varázsolja impulzívvá a tűzijátékot. S hogy mindezt miért hasznos tudni? Azért, mert a leírásból kiderül, hogy nem mindig a hosszabb a célszerűbb döntés. Ha a közönség figyelme előre láthatóan nehezen köthető le, akkor evidens, hogy felesleges hosszúra nyúló tűzijátékkal készülni, míg ha az elragadtatás az első másodperctől hosszasan garantált, akkor a hosszú variációk is nagyszerűek. De természetesen az anyagi korlátok is nagyban befolyásolják, hogy végül melyik produkció lép elő befutóvá.

Nagyban segítheti a választást a tűzijátékhoz tartozó videók végignézése. Hiszen mi mesélhetne többet a látványról, mint maga a megvalósult tűzijáték? A képkockák minden leírt szónál beszédesebbek.

Kép: lookastudio, freepik.com

Hol éri meg beszerezni a rakétákat?

A tűzijáték prémium minősége létkérdés. Semmilyen kétes eredetű standról nem szabad vásárolni, mert a jelenlévők testi épsége kockáztatható ezzel a meggondolatlan döntéssel. Ellenben a szaküzletek, valamint hitelesített e-shopok olyan források, amikre bátran lehet támaszkodni. Tűzijátékra szakosodott e-shop például a www.tuzijatek-kiraly.hu, amely a tűzijátékot házhoz szállítja. Ez az e-shop csak minősített tűzijátékokat és a legszigorúbb követelményeknek is megfelelő tűzijátékokat árul.