10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

A nyomtató beszerzése előtt rengeteg kérdésre kell választ adni

Sokan félvállról veszik a nyomtató kiválasztását, pedig a gyakorlatban akár az egész vállalkozás működését és hatékonyságát meghatározhatja. Különösen igaz ez, ahol napi szinten több tucat, ha nem száz oldal kinyomtatására van szükség, és szinte megállás nélkül dolgozik a gépezet.

Gyakori kérdések a nyomtatókkal kapcsolatban

A milyen nyomtatót vegyek kérdéskör valójában több kérdésből áll, amelyekre kivétel nélkül meg kell adni a választ, de a TechOffice tud segíteni ebben a feladatban. Az egyik leggyakoribb dilemma az, hogy az olcsó nyomtató valóban a lehető legrosszabb választás? A válasz nem ennyire egyértelmű, mivel minden attól függ, hogy pontosan mire van szükségünk. Vannak olyan helyzetek, amikor az olcsó nyomtató is ideális megoldás lehet, és nincs jobb alternatíva.

Ezek igazán speciális esetek, legtöbbször valóban nem jó választás egy olcsóbb készülék, de mégis mikor lehet ideális? Például ha ideiglenes megoldásra van szükség 1-2 hónapra. Otthoni használat esetén is lehet jó választás az olcsó nyomtató, de csak ha hetente pár oldalt akarunk nyomtatni. Ugyanúgy megfelel induló egyéni vállalkozóknak is, amikor még kevesebb az ügyféligény.

Az esetek többségében azonban jó tisztában lenni azzal, hogy az olcsó nyomtatókat úgy tervezték, hogy hamarabb elhasználódjanak. A fenntartásuk sokszor drágább, mint maga a készülék. A tintapatronok és tonerek nagy költséget képviselnek egy olcsó nyomtatónál. A nyomtatás sebessége is hagy némi kívánnivalót maga után és elavult technológiát használnak. A megbízható technikai support is elégtelen az esetek többségében. Ha tehetjük, akkor mindig válasszunk egy minőségi berendezést.

Most akkor lézeres vagy tintasugaras legyen?

Mind a kettőnek megvan az előnye és a hátránya. A tintasugaras segítségével minőségi, színes oldalakat, fényképeket lehet nyomtatni, viszont sokkal lassabb, mint a lézeres. A lézernyomtató fekete-fehér lapok esetén működik a legjobban, a színesekkel nem igazán teljesít jól. Ezért is fontos odafigyelni arra, hogy hogyan választunk új nyomtatót.

Meg kell vizsgálni, hogy naponta és havonta hány oldal kinyomtatására van szükség. Az sem mindegy, hogy ez csak fekete-fehérben vagy színesben is kell, hogy megoldható legyen. Plusz funkciókra is szükség lehet, mint például a szkennelés, faxolás.

Nyomtatás környezetbarát módon

A cégek életében egyre fontosabb a zöld működés. Az ügyfelek is elvárják, hogy környezettudatos legyen egy vállalat, az állami és uniós szabályozások is ebbe az irányba változnak. A nyomtatás is lehet zöld, ha odafigyelünk az energiahatékonyságra és a papírhasználatra. Olyan készüléket érdemes beszerezni, ami például egyáltalán nem használ hőt, így 52%-kal csökkenhet az áramfogyasztás.

Ha papírhasználat, akkor újrahasznosított papírt vagy FSC papírt is választhatunk már. Fontos, hogy vásárlás előtt mindenképpen keressünk fel egy szakembert.