0 °C, Budapest
0 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szombat
2023.12.06. szerda, Miklós
filter.hu filter.hu

Hasznos tudnivalók a hőszigetelő rendszer kialakításáról

A megfelelő hőszigetelés rendkívül fontos annak érdekében, hogy otthonunk kellőképpen energiahatékony, a kellemes belső hőmérsékletet biztosító fűtés, illetve hűtés pedig költséghatékony legyen.

A hőszigetelés azonban nemcsak a hőszigetelő anyagok felragasztását foglalja magában, hanem ennél sokkal többről van szó. Az alkalmazott megoldásokat, technikákat alaposan meg kell tervezni, és körültekintően ki kell dolgozni az egyes munkafolyamatokat.

A hőszigetelő rendszer kialakítását nagy pontossággal kell elvégezni, melyhez szükség van a The Best Bau Box THR kiegészítőinek használatára is. A hőszigetelés egyik épületrészen sem maradhat megfelelő védelem nélkül, így mindenképpen érdemes beszélni arról, hogy hogyan kell professzionálisan kialakítani - erről lesz szó a mostani írásunkban.

Hőszigetelés - több mint anyagok összeragasztása

Sokan azt gondolják, hogy a hőszigetelés nem bonyolult dolog, hiszen azon egyszerű feladatok egyike, amikor is a kiválasztott hőszigetelő anyagot felragasztjuk a falra. Valójában azonban sokkal összetettebb munkafolyamatról van szó, aminek a megtervezéséhez és az elvégzéséhez is magas szaktudás és kellő tapasztalat szükséges.

Az első lépés: a felülvizsgálat

Mielőtt bármilyen hőszigeteléssel kapcsolatos munka elkezdődhetne, szükség van egy alapos felülvizsgálatra. Ennek keretén belül az épület falait meg kell vizsgálni, hogy azok alkalmasak-e a hőszigetelésre. Ha hibákat, repedéseket látunk a felületükön, akkor azokat ki kell javítani, illetve gondoskodnunk kell azok megtisztításáról, a szennyeződések eltávolításáról is. 

A THR szerepe

A THR egy olyan strukturális rendszer, amelynek a hőszigetelő anyag és a felület közötti erős, tartós kapcsolat kialakítása a funkciója. Az épület szerkezetét, valamint a hőszigetelő rendszert egybefogó egységgé teszi, ami a következőkből áll:

  • Hordozó alap
  • Vakolat és/vagy rendszerragasztó
  • Dübel
  • Hőszigetelő anyag
  • Erősítő alapréteg (rendszerragasztó)
  • Üvegszövet
  • AlapozóFedőréteg

Az üvegszövet háló erősíti, védi a hőszigetelést

Ahogy a fenti felsorolásból látható, a hőszigetelő rendszernek az üvegszövet is egy fontos része. Tulajdonképpen egy olyan rendszerelemről van szó, amit két réteg ragasztókeverékbe ágyazunk, s így “középhálós” kéregszerkezetként erősíti, illetve védi a hőszigetelést. Az üvegháló felveszi azt a szakítóerőt, ami például a hőmozgásból vagy a szélszívásból keletkezik.

Látható tehát, hogy a hőszigetelés egy rendkívül bonyolult, összetett munkafolyamat, ami több réteg kialakítását foglalja magában. Ezeket az előírások szerint, maximális pontossággal és kellő szakértelemmel kell elvégezni annak érdekében, hogy megfelelően be tudja tölteni a funkcióját.

A hőszigetelő rendszer kialakításához szükséges alapanyagokat, illetve kiegészítőket a The Best Bau Box webshopjából érdemes beszerezni, ott ugyanis kizárólag magas minőségű építőipari termékek állnak rendelkezésünkre.