0 °C, Budapest
0 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szombat
2023.12.06. szerda, Miklós
filter.hu filter.hu

Lábazati vakolat: hogy az alapok rendben legyenek

A lábazat a házak egy gyakran háttérbe szoruló, ámde annál fontosabb része, ugyanis a homlokzathoz képest jóval nagyobb terhelést kap az időjárástól. Nagyon lényeges tehát, hogy a megfelelő lábazati vakolat kerüljön fel, ami aztán hosszú évtizedeken át állja az elemek ostromát és védi az alatta lévő rétegeket. Mit érdemes tudni róla, és mire figyelj oda?

Miért éri nagy terhelés a lábazatot?

A lábazat a falak alsó részét jelenti, amely a talajszinttől néhány tíz centiméteres magasságig terjed, onnan már a homlokzatnak nevezzük a fal külső felületét. Amit fontos tudni róla, hogy jóval nagyobb terhelés éri, mint a homlokzatot. Ez különösképp igaz a lábazati vakolat szempontjából, ugyanis ez az a külső réteg, amin minden lecsapódik, szó szerint.

A lábazatnak sok megpróbáltatással szemben állnia kell a sarat. Egyfelől szót kell ejteni a mechanikai hatásokról. A lábazatba bizony időnként belerúgnak, belebotlanak, megrúgják focilabdával. Többek között ezért is használnak lábazati hőszigetelésre keményebb XPS lapokat a hagyományos hungarocell lapok helyett. De a vakolatnak is rendelkeznie kell a kellő mechanikai ellenállóképességgel.

A másik oldalról ott a nedvesség, az eső, a hó, a jég, a sár, illetve a talajmenti fagy, ami nem kis megerőltetésnek teszi ki a lábazatot, így annak legkülső rétegét, a vakolatot is. Ehhez jön hozzá a só, ami az utak téli sózása során fröccsenhet fel a vakolatra a latyakkal együtt. 

És ahogy a házat sem néhány évre építjük, a lábazati és homlokzati vakolatot sem akarjuk pár évente cserélni. Magyarán a vakolatnak évtizedekig ki kell tartania, úgy, hogy közben ne koszolódjon és használódjon el.

A lábazati vakolat felhordása a rétegrend kialakításának utolsó lépése. Bízzuk szakemberre!

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy jó lábazati vakolat?

Egy jó lábazati vakolóanyag erős, tartós és ellenáll a környezeti hatásoknak. Kiemelten fontos, hogy vízálló legyen, és ne tegyen benne kárt a ráfagyott víz vagy sóoldat. A legszerencsésebb, ha vízlepergető felülettel rendelkezik, így nem is marad meg rajta a nedvesség. A moshatóság szintén jellemzője a modern lábazati vakolatoknak: a sárfoltok vagy egyéb szennyeződések eltávolítása sokkal egyszerűbb és sokkal tovább szép marad a felület. Emellett a jó minőségű anyagok színtartóak, sem a nedvesség, sem a napfény nem fakítja őket ki.

Kivitelezés: bízd szakemberre!

A lábazati vakolat a lábazat rétegrendjének utolsó eleme. Azaz általában alatta van még a ragasztó, a hőszigetelő anyag (pl. XPS), az üvegszövet háló, illetve a lábazati vakolat alapozó. Mindezen rétegeket szakszerűen, precízen kell felvinni, ügyelve a megfelelő illeszkedésre és száradási időkre. Ez pedig szakértelmet igényel, így a legjobb, ha szakemberre bízzuk magunkat.

Ha tehetjük, válasszunk ajánlás alapján kivitelezőt, így nekünk már csak a megfelelő színek és textúrák kiválasztása lesz a dolgunk! Egy profi kivitelező ugyanis az összes fenti szempontot figyelembe fogja venni, valamint olyan minőségben dolgozik, hogy a rétegrend tartósságát nem kompromittálják kivitelezési hibák. Mi pedig hosszú évtizeden át gyönyörködhetünk az esztétikus vakolatban – vagy éppen nem kell rá gondolnunk, ami szintén előny!