10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Mi fán terem a családállítás?

Ha úgy érzed, hogy kellő tudatossággal kezeled az életed, mégis újra és újra felbukkannak ugyanazok a helyzetek, könnyen lehet, hogy nem feltétlenül csak magadban kell keresned a probléma gyökerét. Elsőre talán egy kissé misztikusnak hangzik, de mi a helyzet akkor, ha valamelyik ősöddel hozható kapcsolatba mindaz, ami gátat vet a boldogságodnak?

Bert Hellinger úgy véli, hogy a múltban történt események, a traumák, amiket a felmenőink megéltek, mind-mind hatással vannak az életünkre. Nem tudjuk beazonosítani, honnan erednek a gondjaink, mégis azt érezzük, hogy nem a saját életünket éljük és olyan terheket cipelünk magunkkal, amiket tudtán és akaratán kívül mintha valaki más tett volna a vállunkra. Valaki, akit talán nem is ismerünk.

családállítás atyjaként is emlegetett Hellinger kidolgozott egy módszert arra, hogy képesek legyünk letenni ezt a batyut, amit évek, akár évtizedek óta cipelünk magunkkal. Egyfajta terápiáról van szó, ami segít lerántani a leplet az elhallgatott, feldolgozatlan családi traumákról, megnyitva ezzel az utat a változás előtt. A családállítás nem felelőst keres, sokkal inkább megoldókulcsot ad.

Mi utalhat arra, hogy nincs meg a rend a családi egységben? Bár megnyilvánulhat szülő-gyermek konfliktusban is, a kérdést sokkal tágabban kell értelmezni, a párkapcsolati problémáktól a karrierválságon és függőségeken át egészen az anyagi nehézségekig szinte bármi visszavezethető valamilyen negatív családi mintára.

A Hellinger-féle módszer egyéni vagy csoportos foglalkozásra épül. A csoportos foglalkozást úgy kell elképzelni, hogy a problémákkal küzdő személy megosztja a többiekkel, mire keres megoldást, majd kiválasztja, kik képviseljék a családtagjait. A valós szituációban ott rejlik a felfedésre váró múltbéli esemény, ami segít átlátni a kapcsolatokat és helyreállítani a családi egységet.

Persze akad, aki nem tudja elképzelni, hogy tucatnyi emberrel ossza meg legbensőbb titkait, ebben az esetben ott az egyéni foglalkozás, ami kiegészítő eszközöket alkalmaz a problémák megoldására. Ez egy lényegesen intimebb foglalkozás, ami sokkal kevésbé dinamikus, mint a csoportos, ám ahhoz hasonlóan segíthet megválaszolni a kérdéseket.

Ha megfogott valami ebben a módszerben, és úgy gondolod, az egyéni foglalkozás lehet, ami segít egyensúlyt teremteni az életedben, fordulj bizalommal Dr. Sindel Nikoletthez. Ne feledd, a családállítás csak egy eszköz, a szakember pedig valaki, aki értőn figyel és támogat, de a változást csakis Te idézheted elő az életedben!