28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
20°
Kedd
24°
2023.09.23. szombat, Tekla
filter.hu filter.hu

Ha eddig nem tette, ezeket a vizsgálatokat még mindenképp végeztesse el idén!

Számos módon biztosíthatjuk, hogy minél tovább élhessünk. A lista élén a jó minőségű alvás, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a megfelelő, minél stresszmentesebb életmód állnak. Azonban hiba lenne megfeledkeznünk az egészségügyi szűrésekről, hiszen a betegségek korai diagnosztizálása életet menthet.

A leggyakoribb halálokok

2019-ben közel 51100 nőnél és 47600 férfinél regisztráltak rosszindulatú daganatokat. A 45 év felettiek kétharmada elhízott, magas vérnyomással küzd és kórosan magas a koleszterinszintje. Az agyérbetegségek és a rákos elváltozások hazánkban sajnos rendkívül sok ember halálát okozzák - mely a megfelelő szűrővizsgálatokkal megelőzhető volna. Az Affidea Magyarországnál több szűrőcsomag közül választhatunk, melyek mind a leggyakoribb megbetegedések kiszűrésére fókuszálnak. 

Szűrések, melyek segíthetnek megőrizni egészségünket

1. Szív- és érrendszeri kivizsgálás
40 év felett mindenkinek javasolható, hogy vegyen részt a szűrésen. Akinek már fordult elő a családjában stroke vagy infarktus, annak még hamarabb is. Ám nem is kell feltétlenül a rizikócsoportba tartoznunk ahhoz, hogy érdemes legyen ellátogatnunk kardiológiai szűrésre. Ugyanis, ha már átestünk a COVID-on, akkor is maradhattak vissza olyan kardiológiai szövődmények, melyekről egyelőre még nincs tudomásunk. 

2. Tüdőrákszűrés
Ez a vizsgálat abban az esetben a legfontosabb, ha dohányzunk. A szűrés révén még idejében felismerhetővé válnak a tüdő kóros elváltozásai. Ezt a mellkas CT-teszi lehetővé, mely igen alacsony sugárterheléssel zajlik.

3. Emlővizsgálatok
A nőknél ez a második leggyakoribb, rosszindulatú daganat - melynek azonban korai stádiumban magasak a gyógyulási esélyei. Mindezt alapmódszerének, a röntgenmammográfiának köszönhetően. Ma már lehetőség van 3D-mammográfiára, azaz tomoszintézisre is, mellyel még alaposabb mérésekre nyílik lehetőség. Az emlő MR-vizsgálatánál, kontrasztanyag segítségével behatóan térképezhetőek fel az emlőállomány elváltozásai.

4. Vastagbélrák szűrése
Erre a vizsgálatra alapvetően két lehetőség van: az endoszkópos vastagbéltükrözés vagy a CT-kolonoszkópia.

Vigyázzunk egészségünkre!

Ezekre a szűrésekre tehát érdemes kiemelt figyelmet szentelnünk idén is. Főleg akkor, ha már volt a családunkban rosszindulatú daganatos megbetegedés. A korszerű képalkotó vizsgálatokkal ugyanis még jó eséllyel a betegséget egy nem előrehaladott stádiumában sikerül felfedezni. Az Affidea Magyarországnál a leggyakoribb szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések szűrése is lehetséges. Központjaik korszerű képalkotó diagnosztikai berendezésekkel, több mint 30 éves tapasztalattal állnak pácienseik rendelkezésére.