8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szombat
12°
2023.12.06. szerda, Miklós
filter.hu filter.hu

Az anya-gyermek kötődés kérdései

Amikor egy nő szembesül azzal, hogy áldott állapotba került, az bizony sokféle folyamatot el tud indítani benne. Sajnos mind a mai napig van egy olyan nyomás, ami a terhes nőre nehezedik, hogy neki maradéktalanul boldognak kell(ene) lennie.

A dolog azonban korántsem ennyire egyszerű, nem is beszélve arról, hogy még az anya saját kötődési mintázatai is hatással vannak a kapcsolat alakulására. A legkárosabb talán az, ha homokba dugva a fejünket, nem veszünk tudomást a különbözőségekről, illetve az elvárások talaján próbálunk meg kötődést kialakítani a saját kisbabánkkal. 

Ahogy a saját utunk megtalálása is hosszú időn keresztül tart, úgy ebben az esetben sem lehet a dolgokat siettetni. Ám előfordulhat az is, hogy egyéb elakadásaink is akadályoznak abban, hogy vágyaink szerint alakuljanak a dolgok. Az Onlinepszichológus.net blogjában erről még többet olvashatunk, ám addig is nézzük meg, mi mindennel érdemes tisztában lennünk ezzel kapcsolatban.

Testi és lelki szükségletek

Habár eleinte a babáról való gondoskodás fizikai, cselekvéses aspektusai kerülnek a figyelem fókuszába, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy emellett pszichés tényezők is hatnak az anya-gyermek kapcsolat alakulására. 

A szülő és a baba kapcsolatának jelentős része tudattalan, a szülő saját anyjával, apjával, elsődleges gondozójával való viszonyára és ennek ösztönös mintázatára épül. Amikor egyes viselkedési formák megmagyarázhatatlannak tűnnek, előfordulhat, hogy ebben lelhetjük meg a válaszokat.

Mi az a kötődés?

Kötődésnek nevezzük azt a kapcsolatot, amit a csecsemő az elsődleges gondozójával, többnyire az édesanyjával alakít ki. A kötődés jele a ragaszkodás, valamint annak a vágynak a megmutatkozása, hogy a másik közelében maradjunk. Éppen ezért, ha erre nincs lehetőség, az a nyugtalanság jeleivel jár együtt. 

Már a csecsemő sem passzív fél ebben a kapcsolatban, nemcsak a jelzései révén, hanem azokkal a tulajdonságaival is hat erre, amelyek képesek felébreszteni a szeretetet. Erre példa többek között a baba-vonások megjelenése, illetve a mosoly is.

A kötődéssel kapcsolatban többféle elmélet is létezik. Abban azonban egyformán megegyeznek, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek a korai kapcsolatnak a későbbi fejlődés szempontjából, amely még a személyiségre és a társas kapcsolatokra is hatással van.

Az anyán bizony rengeteg múlik

Annak ellenére, hogy korántsem célunk még több terhet pakolni az anyák vállaira, tagadhatatlan az a tény, hogy az ő kötődési képessége kiemelt fontosságú abban, hogy hogyan alakul a korai anya-gyermek kapcsolat.

A biztonságos kötődés a legideálisabb forma, ami azoknál az anyáknál alakul ki, akik képesek mind tudatosan, mind tudattalanul elfogadni várandósságukat, s alapvetően pozitívan viszonyulni a gyermekük felé. 

Éppen ezért érdemes az ambivalens vagy tisztázatlan, nehéz érzésekkel pszichoterápia keretében foglalkozni, s feldolgozni ezeket, amennyiben szükséges.