11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Lélegzés, az élet egyik alapvető feltétele

Mi az az ösztönös cselekvés, amit a születésed pillanatától halálod percéig rendszeresen végzel, akár ébren vagy, akár mélyen alszol, és ha abbahagynád, 1-2 percen belül biztos halál várna rád? Jól sejted, ez a lélegzetvétel.

És mivel annyira magától értetődőnek tűnik, hogy percenként átlagosan 14-20 alkalommal beszívod és kifújod a levegőt, ezért talán sosem gondolkodtál el azon, hogy vajon minden rendben van-e a tüdőddel.

A legtöbben csak akkor kezdenek el foglalkozni vele, amikor az addig természetes légzés már nem megy olyan könnyen, mint azelőtt. A megelőzés azonban mindig jobb taktika, amiben segíthet a Myrobalan tüdőtisztító gyógynövényes kapszulája is.

Hogyan őrizheted meg tüdőd egészségét?

Sokan bele sem gondolnak abba, hogy manapság mennyi káros hatás éri a tüdejüket, még akkor is, ha sem aktív, sem passzív módon nem dohányoznak, és nem olyan helyen dolgoznak, ahol káros anyagokat lélegeznek be.

A nagyvárosok levegője alapvetően is szennyezett, télen pedig még sokszor a falvakban is szmogos a levegő a kéményekből kiáramló füst miatt. Tehát ma már az sem igaz feltétlenül, hogy vidéken jobb minőségű a levegő. A hírekben is egyre többször hívják fel a figyelmet a magas szállópor-koncentrátumra, mely miatt célszerű minél kevesebbet tartózkodni a szabadban.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ilyen körülmények között élve mégis mit tehetsz tüdőd egészségéért? Először is érdemes rendszeresen fogyasztani a már említett étrend-kiegészítőt, de ha hozzá tudsz jutni friss, megbízható forrásból származó, tüdőtisztító hatású gyógynövényekhez, akkor készíts belőlük főzetet, és inhalálj akár mindennap.

A szabadidődben keress fel minél gyakrabban olyan helyeket, ahol tiszta és friss a levegő: ilyenek például az erdők főúttól és lakott területektől távolabb eső részei, magasabb hegyek, sóbarlangok.

Tanuld meg és alkalmazd a felületes, mellkasi légzés helyett a hasi légzést, ami sokkal ideálisabb a tüdő számára.

Mit tegyél légzőszervi betegségek esetén?

Sajnos előfordul, hogy a tüdőt és a légzőrendszert valamilyen betegség támadja meg. Ez lehet átmeneti, mint például egy megfázás vagy tüdőgyulladás, de krónikus is, mint az asztma vagy a COPD.

Mindkét esetben fontos, hogy támogasd a regenerációt és megelőzd a panaszok súlyosbodását. A tüdőtisztító gyógynövény-komplex mellett az inhalálás is egy remek természetes módszer, amit végezhetsz gyógynövényes főzettel vagy akár Himalája sós oldattal.

A beteg tüdőt nem szabad nagyon megterhelni, így ebben az időszakban kerüld az intenzív sportolást, csak könnyed, kímélő testmozgást végezz.

Ha már szóba került a sport…

Bizony, a fizikai aktivitás is kulcsfontosságú a tüdő egészségének megőrzéséhez, hiszen a szapora légzés nemcsak a sejtek oxigénellátását javítja, hanem a tüdőkapacitást is növeli.

Ha épp nincs légzőszervi vagy más betegséged, akkor törekedj az aktív mindennapokra, és ütemezz be legalább hetente 3x30-40 percnyi kardió jellegű edzést.