9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
10°
Szombat
14°
2023.12.06. szerda, Miklós
filter.hu filter.hu

Vajon érvényes még az autópálya-matricám? Így ellenőrizheted!

Aki nem éves matricát szokott venni, az általában elutazás előtt veszi meg az e-matricát. Azonban sokszor előfordul, hogy később is kellene a matrica, és nem vagyunk benne biztosak, hogy érvényes-e még. Ilyenkor érdemes lekérdezni az érvényességet – ha szerencsénk van, pont belefér még egy út! De hol is érdemes utánanézni?

Az autópálya-matrica érvényesség lekérdezése

Az a szerencséd, hogy a mai világban egy telefonnal vagy laptoppal már szinte mindent el lehet intézni. Ha a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. viszonteladói hálózatának tagjától, például az autopalyamatrica.hu felületén online vásároltál matricát, akkor az autópálya-matrica érvényesség lekérdezését könnyedén elvégezheted az autopalyamatrica.hu oldal Érvényesség lekérdezés menüpontjában.

Ezért ne kockáztass!

Csalogatónak tűnhet „úgyis tuti érvényes még” mottóval nekivágni az utazásnak, azonban nem biztos, hogy jó ötlet. Az autópálya-matrica büntetés ugyanis nem olcsó mulatság. Mi a matek 2023-ban?

A büntetés összege a D1 díjkategóriában (3,5 tonnánál nem nagyobb össztömegű, maximum hét személy szállítására alkalmas gépjármű) 18 750 Ft. Ez bizony több, mint háromszorosa a tíznapos matrica árának! Ami még fontos, hogy a pótdíj összege 74 970 Ft-ra emelkedik, ha 60 napon túl fizeted be. Nem biztos, hogy érdemes kivárni, jobb előbb kifizetni! De a legjobb, ha lekérdezed az érvényességet, és meg sem büntetnek.

Mi az a türelmi idő?

Ha elindulsz abban a hitben, hogy a múltkor vásárolt tíznapos matricád ma még pont érvényes, majd fél órával később jössz rá, hogy nem, mert pont tegnap járt le, ne ess kétségbe! Szerencsére van egy 1 órás türelmi idő. Ez azt jelenti, hogy az autópályára való felhajtás után még van 60 perced megvásárolni a matricát, és el tudod kerülni a büntetést. Csak menj le a következő pihenőnél, és egy benzinkúton vásárolhatsz e-matricát – vagy a telefonodon is elintézheted!

A legegyszerűbb elindulás előtt otthonod kényelméből ellenőrizni a matrica érvényességét

Mi történik, ha sok a büntetésem?

Ha pedig az a helyzet, hogy immár sokadszorra büntetnek meg, van rá lehetőséged, hogy a pótdíj összegének kifizetése helyett éves matricát vegyél. Ha a fizetési felszólítás kézhez vétele után éves országos autópálya-matricát veszel, nem számít hányszor hibáztál.

Klassz opció ez, ha többször is jogosulatlanul hajtottál fel autópályákra, hiszen az országos matrica 49 190 Ft-os árával több pótdíj összegét is letudhatod, ezen felül egyben úthasználati jogosultságot is vásárolhatsz az év hátralevő részére, így elkerülheted a további büntetéseket.

Hogyan vásárolhatsz autópálya-matricát?

Bár az autópálya-matrica vásárlás szempontjából számos lehetőséged van. A legegyszerűbb, ha online vásárolod meg egy viszontértékesítőtől, például az autopalyamatrica.hu-tól. Gyors, kényelmes, és telefonról vagy laptopról is pillanatok alatt megvan!

Emellett ha pont a 60 perces türelmi idő alatt jössz rá, hogy nincs matricád, nagyon nagy segítség az online vásárlási lehetőség. Ha nem egyedül utazol, akár egy utastársadat is megkérheted a vásárlásra. És így akkor sem kell aggódnod, ha a legközelebbi pihenőnél nincsen benzinkút.