30 °C, Budapest
30 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
20°
Kedd
24°
2023.09.23. szombat, Tekla
filter.hu filter.hu

Útmutató a hatékony toborzáshoz

Az elmúlt négy-öt évben óriásit fordult a kocka a munkaerőpiacon. Manapság már nem a munkavállaló fut a munka után, hanem a cégeknek vért izzadva kell megtalálniuk azokat a minőségi szakembereket, akikkel el tudják képzelni, hogy hosszú távon hatékonyan együtt tudnak működni.

Ezek a történések pedig alapjaiban forgatták fel a toborzás világát, amely változáshoz a tapasztalataink szerint nagyon sok cég még mindig nem tudott teljes mértékben alkalmazkodni. Ezért is gondoltunk arra, hogy segítségképpen a mai cikkünkben adunk ehhez néhány tippet.

Munkaerő-keresés az állásportálokon

A cégvezetők és a HR-esek többsége korábban már egyszer garantáltan próbálkoztak az állásportálokon történő toborzással. Bár ez néhányuknál sikeresnek bizonyult, de az esetek többségében sajnos kudarcba fulladt, amelynek eredményeként sokan inkább más módszerek felé kezdtek el fordulni.

Nos, a probléma a legtöbbjüknél leginkább az volt, hogy nem egy olyan felületet céloztak be, amelyen a célközönségük gyakran, akár napi szinten megfordul, mint amilyen például az itnav is, amely számos ágazatból érkező céggel dolgozik együtt. A vállalatok listája a Partners fülön érhető el. Ha ezt használjuk, biztosan nem fogunk egy teljesen irreleváns webhelyen hirdetni. 

Főként ezért is fontos alaposan átgondolni azt, hogy mit is kell majd csinálnia annak a munkavállalónak, akit mi keresünk, mielőtt belevágnánk az álláshirdetésbe. Ez alapján ugyanis már könnyebben rábukkanhatunk az ideális állásportálra.

Ne csak egy webhelyre rakjuk ki a hirdetést!

Ha minél több jelentkezőhöz juttatjuk el a meghirdetett pozíciónk hírét, annál nagyobb lesz az esélye annak, hogy a számunkra tökéletes potenciális jelölt is jelentkezni fog majd. Ne csak egy állásportálra tegyük ki tehát a hirdetést, hanem nyugodtan posztoljuk több ilyen webhelyre is!

Nézzük meg, mit csinál a konkurencia!

Ha szeretnénk biztosra menni azzal kapcsolatban, hogy jó állásportált választunk-e, akkor érdemes megnézni, hogy konkurencia hol és hogyan hirdet. Csak úgy tudjuk ugyanis elhappolni előlük a legjobb jelölteket, ha tisztába kerülünkaz ő módszereikkel. 

Abban az esetben tehát, ha ezt még nem tettük, akkor mindenképpen szánjunk némi időt a munkaerőpiaci versenytársak elemzésére!

Végül ne csak passzívan várjuk a jelentkezőket!

Nem túl jó taktika, ha az álláshirdetés után keresztbe tett karral várjuk a jelentkezések beérkezését. Érdemes kapcsolatba lépni vagy kapcsolatot ápolni velük, amelyre az egyik legjobb módszer a karrieroldal létrehozása a cég weboldalán. Ez ugyanis segíthet abban, hogy holtidőben gyűjthessük az önéletrajzokat.

Ráadásul ez segíthet az employer brandingben is, amely különös jelentőséggel bír manapság. Az álláskeresők, különösen a Z generáció tagjai ugyanis sok esetben nem a fizetés összegét nézik meg először az álláshirdetésben, hanem azt, hogy milyen a cég, amely az adott pozíciót hirdeti.