28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
20°
Holnapután
24°
Szerda
25°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

Milyen falikonzolt válasszak?

Napjaink modern tévéi merőben eltérnek pár évtizeddel ezelőtti társaiktól. Mind külső – mind pedig belső tulajdonságaik alapján. Bizonyára rémlik, hogy milyen volt a régi 40 kilós tévé, a mélysége súrolta a magasságát. Nehéz volt elhelyezni őket, a képminőség sehol sem volt, az „okossága” pedig abban kimerült, hogy a teteje gyakorlatilag polcként funkcionált. A mai tévék kijelzői hatalmasak, képminőségük, színviláguk elképesztő. Pakolni egyáltalán nem lehet a tetejükre, hiszen mélységük szinte nincs is, teljesen laposak. Cserébe viszont netezhetünk rajtuk, egy gombnyomással elérjük a kedvenc streaming szolgáltatónkat, vagy akár Xboxozhatunk is, külön Xbox konzol nélkül. Mivel mélységük elenyésző, súlyuk pedig töredéke az „oldschool” készülékeknek, akár a falra is felhelyezhetőek, amit különféle állványokkal, falikonzolokkal oldhatunk meg.

Milyen előnyei vannak egy falikonzolnak?

Rengeteg helyet takaríthatunk meg a segítségével. Elfelejthetjük a sok helyet foglaló, és néha balesetveszélyes tévéasztalokat! A falikonzolok lehetővé teszik, hogy a tévét a falra helyezzük, így jelentős helyet takaríthatunk meg otthonunkban. Ez különösen hasznos lehet kisebb lakásokban vagy szobákban. A betekintési szög a tévé esetében fontos szempont. Választhatunk olyan falikonzolt, amely széles tartományban variálhatóvá teszi a készülék helyzetét. Elég egy mozdulattal fordítani a tévén, ami sokkal egyszerűbb, mint odébb húzni a kanapét! Egy falra helyezett tévé nemcsak lakóterünk szórakoztató központja, hanem dísze is egyben. Egyszerűen azért, mert jól néz ki, főleg, ha fordítunk egy kis extra figyelmet a kábelek elrejtésére. A másik fontos szempont a gyermekbiztonság. A szülők pontosan tudják, hogy néhány másodperc csend könnyen járhat a gyermeki művészet elmélyült kiteljesedésével. Ez lehet a tévére kent tempera, esetleg filctoll, zsírkréta, ceruza, a kreativitás határtalan, mégis jobb, ha a tv helyett egy papírlapon landol a freskó. Erre is kiváló megoldást jelent, ha elérhetetlenné tesszük az ifjú művész számára a készüléket, például kellő magasságban, a falon. 

Vásárlási szempontok

Már tudjuk, hogy miért jó a falikonzol, de mi alapján érdemes választani? Mindenképp megemlítendő a VESA szabvány. A VESA (Video Electronics Standards Association) szabvány egy olyan előírás, amely meghatározza a televíziók és monitorok hátulján található rögzítő lyukak elrendezését. Ezek a lyukak teszik lehetővé a televíziók rögzítését a fali konzolokhoz. A VESA szabvány különböző méretű kategóriákat tartalmaz, amelyek a különböző képernyőméretekhez igazodnak. Például a VESA 200x200 azt jelenti, hogy a rögzítőlyukak egymástól 200 mm távolságra vannak a vízszintes és függőleges tengely mentén. Tehát abban segít, hogy nem lövünk mellé a vásárláskor, csak meg kell néznünk, hogy milyen szabvány a felszerelni kívánt készülék, és olyan szabványú konzolt választunk hozzá. Így biztos, hogy kompatibilis lesz a két eszköz, és nem kell sem a konzolba, sem a tévébe fúrni, elég csak a falba. Ez legyen az elsődleges paraméter, ha falikonzolt választunk, mivel, ha ez nem stimmel, akkor semmi sem fog stimmelni!

Ha megvan a szabvány, figyelni kell a falikonzol terhelhetőségére is, ez mindenképp érje el, vagy inkább haladja meg a tévé súlyát, hiszen a konzol a falon fogja tartani azt. A fal teherbírása is ugyanilyen fontos. Az a gipszkarton térelválasztó, aminek nem merünk nekitámaszkodni, nem alkalmas ilyen műveletre!

A TV helyzetének igény szerinti variálhatósága szintén fontos tényező. A fix falikonzolok árban igen kedvezőek, viszont akkor érdemes ezt választani, ha a készüléket nem szeretnénk mozgatni. Hátrányuk, hogy nincs semmi variálhatóság, ha pont rásüt a készülékre a nap, akkor ott csak a függöny vagy a redőny segíthet a tükröződés elhárításában. Ha ennél egy kicsit többre vágyunk, akkor jönnek képbe a különféle szögekben dönthető falikonzolok. Az előbbi típusoknál még nincs külön mozgatható kar a konzolon, viszont úgy van „kicentizve” a faltól való távolság, hogy ettől függetlenül ne akadályozza a tévé megfelelő szellőzését. Ha még egy lépést szeretnénk tenni az abszolút komfort felé, akkor egy dönthető/forgatható karos, vagy dupla karos konzolba érdemes beruházni. Ezeknél kicsit mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlni, viszont nemcsak dönthetőek, hanem igény szerint, széles tartományban forgathatóak is. Olyan eset is előfordulhat, hogy nem szeretnénk a falra erősíteni a konzolt, mert gyenge a fal, vagy épp nincs fal ott, ahová megálmodtuk a tévét. Ebben az esetben remek alternatíva lehet a mennyezetre erősíthető falikonzol.

A falikonzolok felszerelése viszonylag egyszerű, nem igényel különösebb technikai jártasságot. A fúrásnál természetesen ügyeljünk a falban futó vezetékek elkerülésére. A tévébe futó vezetékek elrejtését pedig egyszerűen megoldhatjuk egy kábelrejtő beiktatásával. Ha mindent jól csináltunk, a helyiség bármely pontjáról hódolhatunk a készülékünk által nyújtott élményeknek, már csak egy kis rágcsálnivalóra lesz szükség!