28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
20°
Holnapután
24°
Szerda
25°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

Csapatépítés hatékonyan

Ha nagyobb cégnél dolgozol, biztosan voltál már csapatépítő tréningen, de nem garantált, hogy jól is érezted magad. Sok helyen “letudják” a csapatépítést egy közös pizzázással vagy éppen egy céges paintballozással. Ezek a tevékenységek kikapcsolódásnak persze lehetnek remekek, de a csapatépítés egy olyan tevékenység, amiben minden résztvevő megtalálja a helyét.

Remek példa lehet erre a Stepout games kvízjátéka, hiszen igaz rá az ideális csapatépítő összes ismérve: értelmes időtöltés, de ezzel együtt rendkívül szórakoztató, erősíti a csapatszellemet, javítja a csapattagok közötti kommunikációt, hatékonyságra nevel, kellemes emlékként segít motiváltnak maradni a hétköznapokban.

Szórakoztató, de tanulságos

Egy jó csapatépítő – pont mint a kvízjáték – szórakoztató és tanulságos. Egyrészt lazán együtt tölthetsz időt a munkatársaiddal, vacsorázhattok, kóstolhattok finom söröket, de közben szinte észrevétlenül tanulsz is valami rád szabott érdekességet. Lehet kérdés egy Michelangelo mű apró részlete, de egy Disney rajzfilm jelenete is. A lényeg, hogy a csapatépítőt mindenki elsősorban szórakozásként, kikapcsolódásként élje meg, az egyéb funkciók, például a tanítás pedig szinte észrevétlenül teljesüljenek.

Ezért jó, hogyha a program minden paramétere személyre szabható. Ti döntitek el, mit ennétek, sört vagy bort innátok, a kérdések pedig lehetnek inkább műveltségi jellegűek, de akár a cég életére szabottak is.

Kommunikáció és csapatszellem

A csapatépítő akkor jó, ha az optimális eredmény közösen, együttműködve érhető el. Mint például a kvíznél: van olyan kérdés, amire valaki azonnal tudja a választ, de sok esetben össze kell dugni a fejetek, hogy minden szükséges információ rendelkezésre álljon. 

Ehhez pedig elengedhetetlen a hatékony kommunikáció, amely segít az egyes csapattagok rejtett tartalékait kiaknázni a közös siker érdekében, függetlenül attól, hogy egymás mellett vannak-e az íróasztalok.

Fontos a tömörség

Minden eseménynél egyértelmű, hogy mikor kezdődik, mikor van vége, és közben egy sajátos, feszes, de nagyon is kellemes ritmus érezteti, hogy éppen valami különleges esemény részese vagy.

Az ilyen játék képes lekötni a résztvevők figyelmét, biztosítja a sokszor emlegetett flow-élményt, ami az egyéni teljesítmény maximalizálásához szükséges. Ez már csak azért is üdvös, mert ha egy jól komponált játék közben megtapasztalod ezt az állapotot, akkor jó eséllyel az e-mail áradat közepette is sikerül majd felidézni.

Fontos tényező a csapatépítő hossza is. Akkor jó, ha azt érzed, hogy intenzív, kerek történet részese voltál, de kicsit sajnálod is, hogy már vége van. Sokszor már egy óra elegendő, főleg ha a programot szakemberek tervezik, így minden részlet a fentebb leírt szempontok szerint kerül kidolgozásra.