30 °C, Budapest
30 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
20°
Kedd
24°
2023.09.23. szombat, Tekla
filter.hu filter.hu

Ezekre a dolgokra érdemes ügyelni a háztartási berendezések garanciájával kapcsolatban

Sokan nem értik, hogy miért éri meg egy drágább és megbízható háztartási gépbe fektetni, hiszen nemcsak drágább, de még a javítási költségek is magasabbak lehetnek. Bár ez igaz, azonban ezeknél az eszközöknél kisebb az esélye a hibának, emellett a garancia is jóval kiterjedtebb, mint az olcsóbb készülékek esetében. A tartósság az elmúlt években felértékelődött, így az emberek igyekeznek a lehető legjobb minőségben vásárolni, hiába drágább az adott eszköz.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire érdemes figyelni, ha új háztartási gépet veszünk otthonra. 

A garancia és a jótállás kérdése

Az onlineMárkaboltok háztartási készülékei, mint a hűtőszekrény, a mosógép, a sütő, a főzőlap, esetleg a páraelszívó vagy éppen a porszívó, mind elengedhetetlenek az otthonunkban. Az eszközök beszerzésével nemcsak pénzt költünk, hiszen ezek már egyfajta befektetések, amelyek megkönnyítik a mindennapi életünket. A vásárlás során azonban nagyon nem mindegy, hogy az adott készülékre hány év garancia jár, de az sem, hogy a jótállás mire és meddig terjed ki. 

A jótállásról tudni kell, hogy ez egy olyan szerződés, amiben a forgalmazó és a gyártó vállalja, ha a termék valami miatt hibásan működik, akkor azt cseréli vagy javítja. A garancia és a jótállás időtartama általában változó az egyes termékek és a gyártók kapcsán. Többségben nem tart tovább, mint 1-2 év, kivéve a drágább készülékek esetében, ahol ez az időszak akár 4-5 évre is kitolódhat. Ez védelmet nyújt a vásárló számára, a jótállás érvényesítése során cserét vagy javítást kapunk anélkül, hogy azért nekünk fizetni kellene. Ez főleg akkor fontos, ha drága és összetett háztartási berendezésről van szó.

Hosszabb garancia és jótállás

Ha egy termékre hosszabb garancia, valamint jótállás vonatkozik, akkor ott általában az eszköz is magasabb minőséget képvisel. Amennyiben a gyártó vagy az üzlet, a webáruház hosszabb időtartamot jelöl meg, az jól jelzi számunkra, hogy a készülék megbízható és minőségi. Ezáltal bár többet kell kiadnunk érte egyszerre, hosszabb távon pénzt takaríthatunk meg. 

Egy 4-5 éves garancia mutatja, hogy a gyártó hangsúlyt fektet a minőségre, törődik azzal, hogy nekünk ne kelljen 2-3 évente új berendezést vásárolni. Ennek köszönhetően vevőként elkötelezettek és hűek leszünk hozzájuk. 

Mit érdemes még figyelembe venni?

Amennyiben tehát új gépet veszünk otthonra, mindenképpen nézzük meg, hogy hány év garancia vonatkozik rá. A hosszabb jótállási idő védelmet nyújt nekünk, jelzi a magasabb minőséget. Olyan márka és modell mellett érdemes voksolni, amit esetleg ismerünk, amiről hallottunk, amiről tudjuk, hogy a többi termékével sem voltak problémák. Sok esetben a forgalmazó a gyári garanciát 1-2 évvel is meghosszabbítja, amiért sokszor valamennyi plusz pénzt kérnek el, de nem minden esetben. Ezzel segítenek bennünket abban, hogy az otthonunkban található eszközök mindig használatra készen álljanak.