25 °C, Budapest
25 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
23°
Vasárnap
24°
2023.06.08. csütörtök, Medárd
filter.hu filter.hu

Fájdalmas körömbenövéssel küzdesz? Így tehetsz ellene!

A körömbenövés legtöbbször a lábakon fordul elő, mert a cipő sok esetben összeszorítja a lábujjakat. A benőtt köröm a kezdetekben nem okoz nagy problémát, de amikor begyullad, akkor azonnal segítséget kell kérnünk vagy elindítanunk a kezelést.

Mi okozhat körömbenövést?

Körömbenövést okozhat akár sérülés, gombás fertőzés, túl gyors vagy túl lassú körömnövekedés, helytelen körömvágás, körömrágás.  Fertőzés esetén leggyakoribb a staphylococcus baktérium, illetve a candida gomba. A fertőzések fájdalmas tályogokká is alakulhatnak és ha ezt nem kezeljük, akkor súlyosabb fertőzést kaphatunk és a köröm maradandóan is károsodhat.

Otthoni kezelés

Ha nem szenvedünk cukorbetegségben vagy más komolyabb betegségben, akkor a körmünket otthon is lehet kezelni. Ma már nagyon sok minőségi készítmény kapható, így ezekkel a - sokszor antibiotikum tartalmú - krémekkel elvégezhetjük a kezelést.  A fertőzött területet mindig le kell fedni gézzel, hogy további fertőzéseket már ne kaphassunk el. Az Arkada Tc16 szérum például tökéletes lehet a köröm és a bőr felpuhítására, regenerálására. A kollagént, oregánó olajat, teafaolajat és glicerint is tartalmazó termék regenerálja, megnyugtatja és puhítja a körmöket.

Mikor menjünk el gyógypedikűröshöz vagy sebészhez?

Egy másik megoldás, hogy szakemberre bízzuk a körmök gyógyítását. A pedikűrös miután eltávolította a benövést egy vattapamacsot helyez el a köröm és a begyulladt bőr között. Ez enyhíti a fájdalmat és segíti a köröm megfelelő növekedését. A kezelésekhez gyakorta választják az Arkada termékcsaládot, amelyek alkalmasak a gyógyításra. Ha a benőtt körömnél tályog alakul ki, akkor azt minden esetben lecsapolják. Amennyiben a pedikűrös ezt nem vállalja, akkor érdemes vele orvost felkeresni. Egy kis bemetszést fognak ejteni a genny lecsapoláshoz és a bemetszésbe ezután egy gézdarabot helyeznek be. Ennél a problémánál viszonylag ritkán kell igénybe venni sebészeti kezelést, de mégis előfordulhat. Ha a pedikűrös nem tudja eltávolítani, akkor érdemes felkeresni egy sebészt, aki megoldja a köröm eltávolítását. A kisműtétet mindig helyi érzéstelenítéssel végzik el, így nem kell a fájdalom miatt aggódnunk, mert semmit sem fogunk érezni az eljárás alatt. A következő tünetek megjelenése esetén mindenképpen forduljunk szakemberhez: súlyosbodó fájdalom, bőrpír az ujjakon, a fertőzés alaphelyzetétől folyamatosan növekvő vörösség, ha az ujj ízületeinket nem tudjuk behajlítani, egyre növekvő láz.