24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
23°
Vasárnap
24°
2023.06.08. csütörtök, Medárd
filter.hu filter.hu

Hogyan készülj a hasi ultrahangra?

Az egészség mindennél fontosabb. A kisebb-nagyobb betegségekre azonban nem mindig derül fény időben. Éppen ezért érdemes rendszeresen kivizsgáltatni magad. A hasi ultrahang miatt nem kell félni, nem jár fájdalommal, és az orvosok számára is rutin feladat. De hol és miért fontos elvégezni, hogyan célszerű felkészülni rá, illetve mire kell számítani az eljárás során?

Miért van szükség hasi ultrahangra?

A hasi ultrahang egy képalkotó eljárás – akárcsak az MR vizsgálat – , amely során a hasüregi és kismedencei szervek, mint például a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép és vesék (illetve nőknél a méh és petefészkek, férfiaknál pedig a prosztata) vizsgálata történik. Gyakran alkalmazott vizsgálat, és számos állapot, például a májbetegség, az epekövesség, emésztőrendszeri problémák és a daganatok diagnosztizálásában is segíthet. Ahhoz azonban, hogy sikeresen felkészülj erre a vizsgálatra, fontos betartani néhány előkészületi lépést.

Mit szabad és mit nem a vizsgálat előtt?

A hasi és kismedencei ultrahang előtt általában legalább 6 órával már nem szabad étkezni, és kerülni kell a puffasztó ételeket, illetve legfeljebb szénsavmentes vizet érdemes fogyasztani. A vizsgálat típusától függően azonban eltérő lehet a protokoll.

Ha hasnyálmirigy vagy eperendszer vizsgálatára kerül sor, általában azt kérik, hogy csak könnyű, zsírszegény vacsorát fogyassz, és az eljárás előtt 4, 8 vagy 12 órával ne egyél és igyál semmit. Az előírt időtartam pontos meghatározásához tanácsos előre megkérdezni a kezelőorvost, mivel ez sok mindentől függhet. Általában nem jelent problémát, ha valamilyen gyógyszert szedsz rendszeresen, és csak egy korty vizet iszol, mivel ez nem befolyásolja a vizsgálat eredményét.

Ha a húgyhólyagot vizsgálják, akkor a vizsgálat előtt 1 órával 4-6 pohár szénsavmentes vizet kell meginni, hogy jobban láthatóvá váljanak az esetleges problémák. Az orvosod előírhat koplalást is a húgyhólyagot célzó vizsgálat előtt, mivel az evés után képződő gázok ronthatják a vizsgálati eredményeket.

Az aorta ultrahang vizsgálata előtt 8-12 órával nem szabad enni. Ha a vizsgálat az esti órákban történik, járj utána, hogy pontosan mikor lehet enni és inni utoljára. Ha cukorbeteg vagy, kérdezd meg a kezelőorvosod, hogy a vizsgálat előtt beveheted-e a gyógyszereidet, beadhatod-e az inzulint, és megeheted-e a reggelit.

Érdemes minden vizsgálatra a korábbi betegségekkel kapcsolatos írásos és képi dokumentációt magaddal vinni, mint például a beutalót, zárójelentést, járóbeteg adatlapot, laboratóriumi leleteket, röntgen felvételeket és így tovább.

Mire számíts a vizsgálat alatt?

Az ultrahang-készülék vizsgálófeje magas frekvenciájú, az emberi fül számára nem hallható hanghullámokat (ultrahang) bocsát ki, amelyek visszaverődnek és érzékelhetők a vizsgálófej számára. Ezeket az érzékelt jeleket feldolgozva a készülék a monitoron is látható képet hoz létre. A vizsgálat kockázatmentes és bármennyiszer megismételhető.

Az orvos a hasi ultrahang-vizsgálat során részletesen megvizsgálja a májat, az epehólyagot, a hasnyálmirigyet, a lépet, a veséket, valamint a kismedencében a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket, vagy férfiak esetében a prosztatát.

A vizsgálat elején az orvos a zselét a páciens hasára helyezi, ami kissé hideg lehet. Érzékeny bőr esetén sem vált ki allergiás reakciót. Az eljárás teljesen fájdalommentes. A folyamat végén az orvos letörli a hasról a használt zselét, és ha a ruhád kicsit koszos is lesz, nem kell aggódni, mert könnyen ki lehet mosni. 

Az eredmények kiértékelésére várni kell, vagy későbbi időpontban kell visszamenni konzultációra, amikor a vizsgálatot végző orvos elmondja az eredményeket. Lehet, hogy el kell vinni a leleteket a beutaló orvosunkhoz, aki értékeli azokat. Mivel a vizsgálat nem jár fájdalommal és nem invazív, így utána nyugodtan visszatérhetsz mindennapi tevékenységeidhez. Érdemes vinni magaddal szendvicset és vizet, mert a vizsgálat előtt koplalni kell, hogy az eljárás zavartalan legyen, de utána ajánlott enni és inni, hogy elkerüld az esetleges szédülést hazafelé menet.

Hol végezd el a vizsgálatot?

Több okból is célszerű egy magánklinikán elvégezni a hasi ultrahang vizsgálatot. Idetartozik a gyors időpontfoglalás lehetősége, a kényelem és a magas komfort, a modern felszereltségű készülékek, illetve a diszkréció.

Az Újbuda Medical Center egy modern magánklinika, ahol széles körű egészségügyi ellátást nyújtunk betegeink számára. Szolgáltatásaink magukban foglalják az éves rutin ellenőrzéseket, általános egészségügyi szűréseket, prevenciót és meglévő panaszok kivizsgálását. Emellett fizikoterápiás kezeléseket és konzultációkat is kínálunk a mozgásszervi panaszok kezelésében. Vendégközpontú szemléletünkkel, fejlett diagnosztikai eszközeinkkel és szakértelmünkkel azon dolgozunk, hogy a betegek minél gyorsabban megtalálják a megoldást a diagnózistól a gyógyulásig.