24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
23°
Vasárnap
24°
2023.06.08. csütörtök, Medárd
filter.hu filter.hu

Használjunk minőségi fékfolyadékot!

Egy átlagos személyautónak számtalan olyan tulajdonsága és alkatrésze van, aminek állapotára fokozottan oda kell figyelnünk. Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságosan és magabiztosan tudjuk szelni a kilométereket. Az egyik ilyen rendszer maga a fékrendszer, aminek megfelelő működését a jól kiválasztott fékfolyadék fogja biztosítani.

Egyáltalán mi az a fékfolyadék?

A beszerzésük ma már szinte gyerekjáték, elég megnézni a Hungarolube fékfolyadékok felhozalatát és máris elkezdhetünk böngészni a különböző minőségi termékek között. Természetesen vásárlás előtt érdemes alaposan tájékozódni, hogy biztosan a fékrendszerünk számára megfelelő terméket szerezzük be.

A fékfolyadék egy olyan speciális folyadék, ami elengedhetetlen a járművek fékrendszerének működtetéséhez. Maga a fék egy hidraulikus rendszeren alapszik, ami közvetíti a fékek felé a vezető által kifejtett nyomást a pedálokon keresztül egészen a féknyergekbe. A nyomás hatására a féknyergek szorítani kezdik a féktárcsát (vagy más esetben a dobokat, attól függ, hogy milyen rendszerrel rendelkezik az adott jármű), így elkezdődik a fékezés folyamata, aminek következtében az autó lelassul a nyomás mértékétől függően.

A fékfolyadékok esetében két nagyon fontos tulajdonságra kell odafigyelni, hisz elsősorban ez befolyásolja a hatékonyságukat. Az első az inkompresszibilitás, ami azt biztosítja, hogy a pedálon keresztül leadott nyomás mindenképpen jusson el a féknyergekhez. Ha a fékfolyadék ezen tulajdonsága nem megfelelő, akkor nyomhatjuk bármilyen erősen a féket, annak hatása elenyésző lesz. Mondanunk sem kell, ez igazán veszélyes lenne menet közben, súlyos balesethez is vezethet.

Kerüljük el a rossz minőségű termékeket!

A másik fontos tulajdonság a forráspont, amivel gyakran problémája van a gyenge kvalitású termékeknek. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy mivel igen nagy terhelésnek vannak kitéve, felmelegszenek, viszont nem szabad, hogy felforrjon. 

A rossz minőségű termékek ebben a tekintetben nem igazán teljesítenek jól, így feltétlenül kerüljük el őket! Ha ilyen fontos folyadékról van szó, semmiképpen se az árcédulát nézzük meg először, pláne azért, mivel a minőségi megoldások is 1.500-2.000 Ft környékén érhetőek el!

Cseréljük rendszeresen és figyeljünk oda a keverhetőségre!

A fékfolyadékot kifejezetten ajánlott 2 évente cserélni, hogy a biztonságos utazás garantálva legyen. Az első csere alkalmával érdemes kikérni szakember segítségét, mivel azt is szem előtt kell tartani, hogy a saját autónknak pontosan milyen igényei vannak. A DOT osztályok segítenek dönteni, viszont fontos kiemelni, hogy nem szabad a különböző osztályokat összekeverni!

A rendszeres csere és a helyes fékfolyadék kiválasztása garantálja azt, hogy nem lesznek fékezési problémáink és mindig tökéletes állapotban vár minket az autó ahhoz, hogy útra induljunk.