25 °C, Budapest
25 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
23°
Vasárnap
24°
2023.06.08. csütörtök, Medárd
filter.hu filter.hu

Miért olyan népszerű a matcha tea?

Szeretnéd kicsit visszafogni a kávéfogyasztást, vagy nem szereted a kávé ízét, de olykor jól jönne egy kis energialöket? Bármelyik is igaz rád, mindenképpen érdemes kipróbálnod azt a különleges, koffeinben gazdag zöld tea fajtát, amelynek a fogyasztása Japánban egy különleges ceremónia kíséretében történik.

Kitalálod, hogy melyik az? Hát persze, hogy a matcha, amely egyébként a KávéVerzum tea kínálatában is megtalálható.

De miért is jó ez a teakülönlegesség annyira?

Elsőként talán azt említenénk meg, hogy a kávéval ellentétben a matcha elfogyasztását követően nem lép fel hirtelen koffein-túladagolás. A katekinnek és az L-theaninnek köszönhetően ugyanis a koffein lassabban jut a véráramba, amelynek eredményeként egész nap energikus leszel.

Számos egészségügyi előnye is van

A tea élénk zöld színét adó klorofillnak köszönhetően hihetetlenül erős méregtelenítő és vértisztító. Továbbá magas az antioxidáns tartalma, amely nagymértékben hozzájárul az immunrendszered megerősítéséhez, illetve az öregedésért felelős szabadgyökök elleni küzdelemhez. 

Ha pedig már az öregedést említettük, akkor nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a matcha nem csak teaként fogyasztható, hanem használhatod arcápolóként is. Ehhez csupán arra van szükség, hogy egy kis vízzel összekeverve felvidd az arcodra, és legalább 30 percig hagyd fenn. Csodákat fog művelni a bőröddel.

A fentieken túl hozzájárulhat még a fogyókúrád sikeréhez is, mivel amellett, hogy remekül felpörgeti az anyagcserédet, a benne található EGCG-nek köszönhetően a zsírégetést is serkenti.

Hogy számokkal is illusztráljuk a dolgot: a matcha fogyasztásának köszönhetően átlagosan közel 20%-al több zsír ég el, és ha edzés előtt fogyasztod el, akkor ez az érték felugrik 25%-ra.

Isteni finom

Ha a kávéval kellene összehasonlítani, akkor azt mondanánk, hogy a matcha sokkal édesebb, lágyabb és zamatosabb a benne lévő L-theanin aminosavaknak és a növényi rostoknak köszönhetően.

Némi meleg víz hozzáadásával főzhetsz a porból teát. Sokan, köztük mi is, szeretünk belőle matcha lattét készíteni.

Van is egy jól bevált receptünk hozzá

Forralj fel 1 dl vizet 80-85 fokra, és közben áztasd be a bambusz ecsetet, hogy a szálai felpuhuljanak! Ezután pedig a KávéVerzumnál is kapható Rindo Shake matchából 2-3 grammot szitálj át, hogy csomómentesre ki tudd keverni.

Majd öntsd rá az átszitált porra a felforralt vizet, és a korábban említett bambusz ecsettel kezdd el egyenletesen oda-vissza keverni úgy, hogy közben w-ket írsz le. Végül gőzölj és habosíts fel 1,5 dl növényi tejet, öntsd a matchához, majd az egészet keverd át alaposan. Ha pedig valamivel még ízesítenéd adhatsz hozzá kevés mézet, fahéjat vagy vaníliát.

Reméljük, hogy a fentebb felsorolt indokkal sikerült téged is meggyőzni arról, hogy tegyél egy próbát a matchával. Abban az esetben pedig, ha kipróbálod a receptünket, akkor szívesen várjuk vele kapcsolatban az észrevételeidet.