24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
23°
Vasárnap
24°
2023.06.08. csütörtök, Medárd
filter.hu filter.hu

Minden vállalkozásnak szüksége van a megfelelő üzleti stratégiára

Ahhoz, hogy egy vállalkozás jól induljon vagy továbblépjen a következő szintre, elengedhetetlen, hogy ideális üzleti stratégiával rendelkezzen. Sajnos manapság még mindig azt halljuk az üzleti vezetők és vállalkozók szájából, hogy nincs szükségük stratégiára, és jól boldogulnak anélkül is, de a gyakorlat mást mutat.

De mi is az a stratégia?

Ma már a stratégia kidolgozását és a hozzá kapcsolódó intézkedéseket és határidőket szakértők is támogathatják. A Thalassys stratégiakészítés szolgáltatásával minden vállalat, mérettől függetlenül, a következő szintre emelheti működését.

A vállalatok számára fontos, hogy saját célokat tűzzenek ki, enélkül a dolgok, eredmények csak úgy megtörténnek. Ez a személyes életünkre is vonatkozik - mindannyiunknak vannak céljai. Sokunk számára lehet ez egy ház kerttel, egy új autó vásárlása, utazás, családalapítás és így tovább. Természetesen nem elég, ha csak a célt határozzuk meg, szükségünk van egy tervre is, hogy elérjük azt.

Itt kerül sor a stratégia kidolgozására, figyelembe véve az összes erőforrást, lehetőséget és alternatívát. Azt lehet mondani, hogy a stratégia nem egy terv arról, hogy mit kell tenni, ha valami történik, hanem egy előrejelzés arról, hogy mi fog történni, ha valamit teszünk. Enélkül csak reagálni tudunk, de az üzleti életben (is) nagyon fontos, hogy irányítani tudjunk.

Mi az üzleti stratégia?

Az üzleti stratégia a megteendő lépések és a megvalósításukhoz szükséges erőforrások megtervezését jelenti. A hatékony működés önmagában nem stratégia. Egy kis cég működhet stratégia nélkül is, de a versenypiacon ez elengedhetetlen.

A rugalmasság szükséges ahhoz, hogy a vállalatok gyorsan tudjanak reagálni a piaci és gazdasági változásokra. A cég tevékenységét folyamatosan figyelemmel kell kísérni, és be kell avatkozni, ha a helyzet megkívánja.

Ha úgy érezzük, hogy valami nem működik vagy nem hoz eredményt, az az üzleti stratégia hiányáról, sőt kudarcáról árulkodik!

Az üzleti stratégia mindent befolyásol

A jól kidolgozott terv és annak végrehajtása minden olyan döntésre és intézkedésre vonatkozik, amely az üzleti elképzelés megvalósításához szükséges. A megfelelő üzleti stratégia megléte, ismerete és végrehajtása piacvezetővé tehet bármilyen vállalatot.

Ezáltal a folyamat ellenőrizhetővé válik, és nő a terv megvalósításának valószínűsége. A terv csak célokat határoz meg, de a stratégia támogat a jövőkép megvalósításában. Ha helyesen hajtják végre, segíthet versenyelőnyre szert tenni a szegmens többi szereplőjével szemben, valamint egyedivé teheti a vállalatot az ügyfelek számára. 

Természetesen szükséges értékes szakembereket bevonni ebbe a folyamatba, hiszen ez a folyamat egyszerűbbnek hangzik, mint amilyen valójában. Szerencsére ma már válogathatunk olyan szolgáltatások közül, amelyek segítenek kidolgozni a megfelelő üzleti stratégiát.