26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
23°
Vasárnap
24°
2023.06.08. csütörtök, Medárd
filter.hu filter.hu

Forradalmi gin korszakalkotó ötletek nyomában

Hogyan válhat egy forradalmi gin valóságos úttörővé a szakmán belül? Miként lehetséges, hogy az alkotók bár minden szabályt felrúgnak, mégis elképesztően jót képesek alkotni? Illetve melyik brand az, amelyikről szó van? A cikkből máris kiderülnek a részletek.

Vajon a szárazabb ginváltozatokon túl is lehet élet?

Érdekes, hogy a műfaj keretein belül sokáig ez a gondolat senkinek nem jutott eszébe komolyan. Mígnem négy barát összedugta a fejét, és azon kezdett el morfondírozni, miként lehetne szépen lebontani a műfajon belül korábban kialakult standardeket.

Az innováció előbb vagy utóbb mindig fantasztikus dolgokat szül, ahogy az például az iDrinks gin kategóriáját nézve is tetten érhető. Pláne olyankor, amikor egy lelkes csapatnál összesen 60 éves italgyártási és desztillálási tapasztalat gyűlik össze.

Így már annak is megvan a maga létjogosultsága, ha a társaság gyakorlatilag az összes szigorúan vett szabályt felrúgja, amelyeket addig a szakmán belül mindenki alapnak gondolt. Mondhatni bocsánatos bűn, ha az akkurátusan létrehozott ital más ginhez egyáltalán nem hasonlítható.

Ideje felfedni a szóban forgó híres ital márkáját

Bár ki tudja, egyesek talán már azt is kitalálták, hogy a Brockmans ginről van szó. Amelynek kapcsán maga a név az angol „brock” kifejezésre vezethető vissza - patakot vagy kis folyót jelentve egyébként.

Honnan az elnevezés? Az ötletgazdák megfigyelései alapján a legtöbb lepárlóüzem valamilyen vízforrás mellé épül. Szerintük „brockman” olyasvalaki, aki ezeket a kis folyókat gondozza abból a motivációból, hogy a ginek lepárlása a lehető legnagyobb rendben működjön.

Persze a fantáziadús név egy dolog, a népszerűség titka sokkal inkább az egyedi receptúrához köthető. Amelynél külön specialitás, hogy az aromatikus növényi összetevőket hosszú órákon át tiszta gabonaszeszbe áztatják, mert a bennük lévő természetes olajok és aromák így tudnak teret nyerni.

A Brockmans gin úttörő ízvilágának egyéb jellegzetességei

Dióhéjban úgy lehet leginkább leírni az ízvilágot, hogy a hagyományos gines jegyzeteket sikerült jó érzékkel vegyíteni a citrusos és szabadon termő bogyók frissítő élénk dinamikájával.

Persze akad itt izgalmas összetevőből is néhány. Kezdve a bolgár korianderrel, a gyömbéres-narancsos íz árnyalattal, vagy akár a száraz és keserű valenciai narancshéj intenzív, mégis lágy lecsengésével.

Sőt, a Brockmans alkotói ennyivel még nem elégedtek meg. Mindezt sikerült egy gyümölcsös csavarral is megfejelni. Méghozzá úgy, hogy szederrel és áfonyával keverik a toszkán borókabogyó által dominált alapot.

Itt még nem ér véget a know-how, ugyanis rettentő tempóban, egy közel 100 éves copper still üstben a desztilláció folyamatára is gondosan figyelnek a nem hétköznapi eredmény érdekében.