26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
24°
Hétfő
21°
2023.06.09. péntek, Félix
filter.hu filter.hu

Térnövelő trükkök szűkös lakásokba!

A hely szűke, mint adottság, nem könnyíti meg a lakberendezési célok elérését, de azért beletörődni sem kell a jelenlegi helyzetbe. Ugyanis néhány praktikus trükkel a tér döbbenetes mértékben tágítható, és bár ez érzéki csalódás, de az igazán jóleső fajtából.

Mire jó a terasz?

A kérdés esetlennek tűnik, de természetesen nem a terasz funkcionalitására gondolunk, mert az evidens. Viszont egy pazar erkélyajtó beszereltetésével máris könnyedén egybenyithatóak a terek, vagyis hirtelenjében több négyzetméternyi területtel gazdagodhat a lakás belseje. Ez pedig nem is érzéki eltérés, hanem maga a kézzel fogható valóság. Sőt ez a tágas érzet akkor fenn is tartható, ha az ajtó üvegezett, azaz csukott állapotában is engedi láttatni a kinti teret. Önmagában ez az egy praktikus ötlet aranyat ér, mert nagymértékben fokozhatja a komfortérzetet.

A fényviszonyok megváltoztatásával további térfokozó hatás tapasztalható meg. Egyrészt, ha a teraszra ragyogó napfény bekúszhat a lakásba, az azt jelenti, hogy a benti tér is nagyobbnak, világosabbnak látszik, ez pedig kétségtelenül esztétikai pozitívum is egyben. Másrészt, az átlátszó ajtótól eleve világosabbá válnak az érintett helyiségek, amitől újfent olyan érzés jöhet létre, mintha maga a tér nőtt volna meg. Erre képes egyetlen egy ajtó. A tolóajtós kialakítás manapság a legnépszerűbb, amit érdemes úgy megcsináltatni, hogy a kitámasztása se okozhasson problémát. Így könnyen élvezhető az a plusz, amit az erkély kisugárzása adhat.

Az ablakok milyensége sem mellékes!

És ha már térnövelő technikák, akkor természetesen az ablakok is figyelemre méltóak. Nem mindegy, hogy mekkora méretűek. Minél nagyobbak, minél nagyobb teret nyitnak meg, annál jobban érezhető, érzékelhető a tágasság, aminek a megtapasztalása jelen esetben a cél. A műanyag ablak tökéletes választás, aminek az előnyeit napestig sorolhatnánk, de ha csak a tértágító pozitívumokra szorítkozunk, akkor is a méltatás az egyetlen helytálló reakció. Minél nagyobb méretűek az ablakok, annál inkább fokozható a teresség, ezáltal pedig a helyiségek világosabbá válhatnak, ami szintén tértágító tényező.