26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
24°
Hétfő
21°
2023.06.09. péntek, Félix
filter.hu filter.hu

3 kérdés, amire érdemes tudni a választ a lakáshitelekkel kapcsolatban

A magasabb hitelkamatok ellenére a lakáshitelek továbbra is népszerű finanszírozási formának számítanak ingatlanvásárláskor. Az összes kereskedelmi bank kínálatában megtalálhatóak, vannak kedvezőbb és kevésbé kedvezőbb konstrukciók is. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) annak érdekében, hogy erősítse a bankok közti versenyt (és ezzel kedvezőbb feltételeket biztosíthasson a fogyasztóknak) bevezette a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt. Ezzel nem csak egységesítette és átláthatóbbá tette a magyar bankok által kínált lakáshiteleket, de a fogyasztók számára is tudatosabb hiteligénylési folyamatot teremtett.

A lakáshitelek feltételei és az igénylés módja ugyan sokat egyszerűsödött az elmúlt években, még mindig sok általános kérdés merül fel a témával kapcsolatban. Alábbi bejegyzésünkben éppen ezért egy pénzügyi szakértőt kértünk fel, hogy válaszolja meg a 3 leggyakoribb lakáshitellel kapcsolatos kérdést.

1. kérdés: Mennyi lakáshitelt vehetsz fel?

A felvehető lakáshitel összege bankonként eltérő. Az ERSTE Banknál például 4 millió és 100 millió Ft között bármekkora összeget felvehetsz, amennyiben jogosult vagy rá.

A cikk megjelenésekor 2023.05.04-én az aktuális THM 16,0% - 20,7% volt, a most aktuális THM-ért kattints ide.

Ezt általában az alábbi tényezők határozzák meg:

  • Mekkora a havi nettó jövedelmed?
  • Mennyi önerővel rendelkezel?
  • Mekkora a fedezetül felajánlott ingatlan (vagy ingatlanok) forgalmi értéke?
  • Mekkora egyéb hiteltartozással rendelkezel? 

A bankok a fenti tényezők alapján fognak téged besorolni egy adott hitelképességi kategóriába. Minél jobb minősítést kapsz, annál jobban “bíznak benned” – azaz annál nagyobb hitelösszeget kaphatsz.

Mivel szinte minden pénzmozgás alapja a bizalom, lakáshitel igénylés esetén is először ezt kell felépítened. Meg kell róla győznöd a bankot, hogy megbízható vagy és időben vissza fogod tudni fizetni a pénzét.

Mekkora a havi nettó jövedelmed?

A hitelképesség vizsgálata során az egyik legfontosabb tényező a havi nettó jövedelmed. Ez már csak azért is fontos, mert a vonatkozó jogszabály (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) alapján a rendszeres és igazolt jövedelmednek csak meghatározott része fordítható hiteltörlesztésre. 

Mennyi önerővel rendelkezel?

A másik fontos tényező az önerőd mértéke. A legtöbb bank a megvásárolni kívánt ingatlan árának minimum 20%-át kéri önerőből finanszírozni.

Eszerint, ha egy budapesti ingatlant szeretnél vásárolni 65 millió Ft-ért, minimum 13 millió Ft-tal kell rendelkezned, hogy elkezdhesd a hitelügyintézést.

Fontos: Az önerő nem csak megtakarított készpénz lehet. Használhatsz akár befektetést, állami támogatást, munkáltatói kölcsönt, bankbetétet, lakástakarékot, vagy akár családalapításra felvehető támogatott hitelt (pl. babaváró hitelt) is. 

Mekkora a fedezetül felajánlott ingatlan vagy (ingatlanok) értéke?

A harmadik hitelképességet befolyásoló tényező a fedezetként felajánlott ingatlan vagy ingatlanok forgalmi értéke. Minél nagyobb a biztosíték, annál valószínűbb, hogy a hitelező bank visszakapja a pénzét.

Az így felajánlott fedezet alapozza meg a két fél közötti “bizalmi kapcsolatot”, aminek az eredményeképp létrejöhet a hitel folyósítása is.

Fizetésképtelenség esetén a bank elárverezheti a fedezetként bevont ingatlant, így visszakapja a hitelezett összeg legalább egy részét.

2. Kérdés: Hogyan kaphatsz lakáshitelt önerő nélkül?

Tény, hogy kevés esély van arra, hogy önerő nélkül lakáshitelhez juss, de korántsem lehetetlen.

Ilyen esetben a leggyakoribb megoldás az, ha a megvásárolandó ingatlanon kívül egy másik ingatlant – úgynevezett pótfedezetetet – is fel tudsz ajánlani.

Ez lehet a szülők vagy a házastársad ingatlana, de lehet akár egy korábban örökölt ház is. Ilyen helyzetben a felajánlott ingatlanok értéke összeadódik, és az ez alapján felvehető hitel összege fedezheti az új, megvásárolni kívánt ingatlan vételárának akár 100%-át is.

Ezt a megoldást a bankok jellemzően nem támogatják. Gyakori, hogy még ebben az esetben is minimum 10% önerőt kérnek. Mielőtt önerő nélkül szeretnél hitelt igényelni, kérdezz rá, hogy az általad kiválasztott pénzintézetnél van-e erre lehetőség.

3. Kérdés: Mennyi idő alatt kapod meg a lakáshitelt?

Ez pénzintézetenként és lakáshitelenként változhat, de amennyiben a Magyar Nemzeti Bank által minősített lakáshitelt (úgynevezett Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteltigényelsz, a hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15 munkanap lehet.

A cikk megjelenésekor 2023.05.04-én az aktuális THM 16,0% - 20,7% volt, a most aktuális THM-ért kattints ide.

Bár az értékbecslés elkészítésének nincs hivatalos határideje, nem jellemző, hogy 10-15 munkanapnál több időt vegyen igénybe. Elsőre hosszúnak tűnhet, de ez a hitelbírálati idő jóval kedvezőbb, mint egy átlagos lakáshitel átfutási ideje.

Pozitív hitelbírálat után pár napon belül aláírhatod a kölcsönszerződést. Ezután, ha minden folyósítási feltételt teljesítettél, akkor a banknak legfeljebb 2 munkanapja van arra, hogy a jóváhagyott pénzösszeget kiutalja a bankszámládra. 

Összességében a Magyar Nemzeti Bank által minősített lakáshitelek esetében a hitelbírálati és folyósítási folyamat max. 15+2 munkanapot vehet igénybe, viszont erre még rájön az értékbecslés elkészítéséhez, valamint a kölcsönszerződés aláírásához szükséges, jogszabályban meghatározott idő is. Az értékbecslésnek - ahogy fentebb is említettük - nincs hivatalos határideje, a gyakorlatban pár munkanapon belül megtörténik. A hitel engedélyezése és a szerződéskötés között azonban legalább 3 napnak el kell telnie.

A legfontosabb tudnivalók a lakáshitellel kapcsolatban

Lakáshitel igénylés esetén több dolog is befolyásolja azt, hogy mekkora összegre leszel jogosult az adott banknál. A havi jövedelmed, a fennálló egyéb hiteltartozásod összege, az önerőd mértéke és a jelzálogként felajánlott ingatlan (vagy ingatlanok) forgalmi értéke mind hatással van arra, hogy mennyire “bízik meg benned a bank”, valamint arra, hogy a jogszabály alapján mekkora összegű hitelt vehetsz fel.

Minél magasabb a havi jövedelmed, minél több önerőd van, és minél jelentősebb a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értéke, annál nagyobb hitelösszegre leszel jogosult.

Amennyiben nem rendelkezel jelentősebb önerővel (a megvásárolni kívánt ingatlan értékének minimum 20%-ával)néhány banknál van lehetőség arra is, hogy fedezetként egy másik ingatlant is bevonj a kölcsönügyletbe.

Az hitelbírálati folyamat normál lakáshitel esetén elhúzódhat, Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel esetén viszont 15 munkanapban van maximalizálva. Pozitív döntés után pár napon belül aláírhatod a kölcsönszerződést. Ezután, ha minden folyósítási feltételt teljesítettél, akkor 2 munkanapon belül már a bankszámládon kell lennie a hitelösszegnek. Jelenleg ez az egyik leggyorsabb formája annak, hogy kedvező feltételekkel rendelkező lakáshitelhez juss.

Összességében, kellő tervezéssel és mérlegeléssel sokat gyorsíthatsz a lakáshitel igénylés folyamatán, viszont a legfontosabb, hogy a hitelfelvétel mindenképp egy pénzügyileg is tudatos döntés eredménye legyen.

Fotó: pexels.com