24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
23°
Vasárnap
24°
2023.06.08. csütörtök, Medárd
filter.hu filter.hu

Milyen hőszivattyús rendszerekkel találkozhatunk?

A különböző fűtési és hűtési rendszerek manapság egyre fontosabbá válnak. A nyarak egyre forróbbak és az időjárás egyre szélsőségesebb. Ráadásul megérkezett az energiaválság, ami miatt a takarékosság is egy rendkívül fontos feladat. A hőszivattyús rendszerek tökéletes megoldást jelentenek erre a problémára.

Egyáltalán miért hatékonyak a hőszivattyúk?

A spórolás mindenki számára fontos. Az elmúlt hónapokban sokat hallhattunk (és érzékelhettük is) az emelkedő gázárakról és az energiaválságról. A legtöbb háztartás az elmúlt hat hónapban legalább egyszer megnézte a közüzemi számláit, és elgondolkodott azon, hogy hol lehetne egy kicsit vagy sokat spórolni. A hőszivattyúk, nem beszélve a könnyű használatukról, továbbra is nagyon kedvező megoldást jelentenek ebben a helyzetben. A telepítéssel kapcsolatban érdemes megnézni a Zone Klíma oldalát.

A jelenlegi fűtési rendszer felülvizsgálata és hőszivattyús rendszerre való cseréje hosszú távon védi a környezetet, valamint sok pénzt takarít meg a családnak. A kazánokhoz képest a hőszivattyúk hatékonysága meghaladhatja a 400%-ot, míg a kazánoké 90% körül alakul. Konkrétan ez 1 kW villamos energiából 4 kW hő előállításának felel meg. Ez már önmagában sem rossz.

De ha egy lépéssel tovább megyünk, és van napelemes rendszer otthon (vagy lesz), akkor tulajdonképpen az egész hőszivattyút működtethetjük az általa termelt villamos energiával, ami teljesen ingyen van. Ez tiszta, zöld energia, amely nem szennyezi a környezetet. Fűtésre és hűtésre, valamint melegvíz-előállításra is használható. Nem bocsát ki káros szén-monoxidot, így nem jelent ránk nézve semmilyen kockázatot, és a készülék élettartama is figyelemre méltó.

Milyen rendszerekkel találkozhatunk?

Ha hőszivattyú, akkor általában három fajtáról beszélhetünk. Az első a víz-víz változat, ami konkrétan a talajvízből vonja el a hőt, ehhez azonban szükség van egy kútra, amiből vizet nyer ki, valamint egy másikra is, amin keresztül pedig visszajuttatja a rendszer.

A következő a talajszondás hőszivattyú, ami a talaj geotermikus energiáját használja fel. Két előremenő és egy visszatérő csövet kell a talajba telepíteni. Fontos, hogy itt a szondák elhelyezése plusz költséget jelent.

Végül, de nem utolsó sorban a legnépszerűbb megoldás: a levegő-víz hőszivattyú. A külső levegőből vonja el a hőt, aztán a vizet ezzel melegíti fel.

A hőszivattyú telepítéséhez szakértőre van szükség

A hőszivattyú árait átnézve az első lépés mindig az, hogy egy szakemberrel vegyük fel a kapcsolatot, aki elvégzi a helyszíni felmérést. Erre azért van szükség, mert a rendszerek telepítési helyei között különbségek vannak. A folyamat viszonylag gyors, és utána meg is kapjuk a végleges ajánlatot, amit már követhet is a telepítés. Ez gyorsan és hatékonyan történik, így a hőszivattyú előnyeit már néhány napon belül élvezhetjük.