24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
24°
Hétfő
21°
2023.06.09. péntek, Félix
filter.hu filter.hu

Díszítő elemek a kertben kavicsból

A kert díszítésére számos lehetőség adódik, a dísznövények mellett a világítás megtervezésével vagy egyes díszítőelemek elhelyezésével is rengeteget változtathatunk a hangulaton. Ezek mellett érdemes különféle felülettakaró megoldásokban is gondolkodni, amilyenek például a díszkavicsok és díszkövek is.

Látványos felületek gyorsan, költséghatékonyan

Az ujhazbodrogi.hu díszkavics kínálatában többféle színű, formájú, fajtájú választék vár bennünket, amelyek önmagukban vagy egymással kombinálva is gyönyörű látványt nyújtanak. Ennek a megoldásnak igen sokféle előnye van. Egyrészt kedvező áron szerezhetjük be, és nagyon gyorsan megvalósíthatjuk vele elképzeléseinket. Másrészt olyan anyagról és felületről van szó, ami gyakorlatilag minden kertben jól mutat, legyen szó bármilyen stílusról.

A legfontosabb, amit érdemes észben tartani, az az, hogy kifejezetten látványos részletekkel gazdagíthatjuk a kertünket, ha kavicsokkal dolgozunk. Nyugodtan szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, vagy kedvünkre válogathatunk az interneten is fellelhető remek ötletek és megoldások között. Az az egy egészen biztos, hogy úgyszólván gyerekjáték lesz megvalósítani elképzeléseinket.

A felület karbantartása sem túlzottan nagy feladat. Elegendő időnként kihúzogatni a megtelepedni kívánó gyomokat, ezt leszámítva nem ró ránk extra terheket.

Miből válogathatunk?

A díszítő értékkel bíró kavicsoknak és köveknek igen sokféle fajtája van. Színeket tekintve a fehéren és feketén felül is gazdag a választék. Választhatunk meleg barna árnyalatokból, szürkéből, vörösből, rózsaszínből, de akár foltosból is tetszés szerint.

Nemcsak a színpaletta ilyen változatos, hanem méret tekintetében is hatalmas mozgástérrel számolhatunk, az egészen apró, borsónyi kavicsoktól az akár 20 kg-os kőtömbökig minden elképzeléshez megtaláljuk az ideális alapanyagot.

Emellett ott a forma is, ami a sima és gömbölyűtől egészen a szögletes, éles peremekkel rendelkező változatig nyúlik, s természetesen ezek között is többféle opciót fogunk találni, a két véglet mellett. Legyen szó gyakorlatilag bármelyik paraméterről, egyszerűen nincs olyan ötlet vagy kívánság, amely ne lenne megvalósítható ezek segítségével.

A megfelelő kialakításról se feledkezzünk meg!

A kavicságy alapját elő kell készíteni a kavicsok elterítését megelőzően. Gondoskodni kell a megfelelő vízelvezetésről, valamint a gyomosodás elburjánzásával szemben is védelmet biztosít. A szegélyek alkalmazása is nélkülözhetetlen, különben nem marad a kavics a helyén.

A kavicsréteg legyen legalább 2-3 cm vastagságú, így egy 20 négyzetméteres felület kialakításához nagyjából 0,7 köbméternyi kavicsra lesz szükségünk. Amennyiben sétálni is szeretnénk rajta, a kialakítás és a méret is legyen olyan, hogy ne ragadjanak az egyes kavicsszemek a cipők talpába. 

Ezenfelül azonban válogassunk kedvünkre a kavicsok és kövek széles kínálatából!