24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
24°
Hétfő
21°
2023.06.09. péntek, Félix
filter.hu filter.hu

A “B” kategóriás jogosítvány

A legtöbb fiatal nagy vágya, hogy meglegyen a jogosítványa, hiszen a vezetés nem csak hasznos, de egyfajta szabadságérzetet is biztosít számunkra. Amikor ülünk a volán mögött, és a forgalom részesei leszünk, akkor minden problémánkat képesek vagyunk elfelejteni, elvégre csak a vezetésre koncentrálunk.

Ha a vezetés okozta örömre vágyunk, akkor valóra válthatjuk az álmunkat, például a Zebra Autósiskola Budapesten található központjában. Ahhoz, hogy jó sofőrré váljunk, nem csak az elhivatott tanulóra van szükség, egy olyan iskola is szükséges, ahol tökéletesen megtanulhatjuk a vezetés apróbb fortélyait elméletben és a gyakorlatban egyaránt. Itt láthatod, hogy 2023-ban mennyi a jogosítvány ára

A feltételek

Ha el szeretnénk kezdeni a tanfolyamot, akkor eleget kell tennünk pár feltételnek. Ilyen például az orvosi alkalmassági, a 8 általános iskolai végzettség és a 16,5 éves életkor betöltése. Ezek közül, ha valamelyik hiányzik, akkor sajnos nem kezdheted el a “B” kategóriás képzést.

A vizsgára bocsátásnak is megvannak a maga követelményei. Azaz, akkor mehetünk vizsgára, ha meg van a kötelező vezetési óraszám és a minimum 580 levezetett kilométer. Továbbá a KRESZ vizsgára akkor mehetünk, ha 17. életévünknél legfeljebb 3 hónappal vagyunk fiatalabbak. Viszont gyakorlati vizsgát csak akkor tehetünk, ha elmúltunk 17 évesek. 

2021-től érvényes jogszabályok által vezethető járművek a “B” kategóriás jogosítvánnyal:

  • Segédmotoros kerékpár (50 cm3-ig)
  • Kerti traktor
  • Lassú jármű és pótkocsija
  • Mezőgazdasági vontató és annak könnyű pótkocsija
  • Legalább 2 éves “B” kategóriás jogosítvánnyal rendelkező személy, belföldön a 3,5 tonnát meghaladó, de a 4,25 tonnánál kisebb össztömegű, alternatív üzemanyaggal ellátott, pótkocsi nélküli járművet is vezetheti.
  • A 750 kilogrammot nem meghaladó könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény, amelynek együttes tömege nem haladja meg a 4,25 tonnát.
  • Olyan 750 kilogrammot nem meghaladó nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény, aminek együttes tömege nem haladja meg a 3,5 tonnát.

A “B” kategóriás jogosítvány ára

Ha most, azaz 2023-ban jogosítványt szeretnénk szerezni, akkor mindennel együtt olyan 295.000 Ft körüli összeggel kell kalkuláljunk. Viszont talán egy kis könyebbség, hogy a Magyar Állam az arra jogosultaknak visszatérít 25.000 forintot a KRESZ és/ vagy az elméleti oktatás díjából.

Az orvosi alkalmassági vizsgálat

A jogosítvány megszerzéséhez elengedhetetlen egy orvosi alkalmassági vizsgálat. Ezzel többletköltségként kell számolnunk, hiszen ha nem töltötted be az 50. életévedet, akkor 7200 forintba fog kerülni. Az alkalmassági vizsgát a háziorvosodnál tudod elvégezni.

Rajtad áll, hogy sikerül-e

Persze mindenki örököl valamilyen fajta érzéket, a képzésen pedig minden szükséges tudást elsajátíthatunk. A vezetésnél a lényeg, hogy legyünk mindig figyelmesek és reakcióképesek, hogy elkerülhessük a balesetveszélyes helyzeteket.