26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
24°
Hétfő
21°
2023.06.09. péntek, Félix
filter.hu filter.hu

8 sport, ami rosszat tesz a porckopásnak

A porckopás, azaz artrózis, az egyik leggyakrabban előforduló mozgásszervi probléma, ennek ellenére igen sok félreértés él vele kapcsolatban. Az egyik, hogy csak az idősebbeknél alakulhat ki – pedig a fiatalok körében is előfordulhat. Emellett sokan – még az érintettek közül is – úgy tartják, hogy ilyen kondícióval nem egészséges testmozgást végezni. Azonban ez is egy nagy félreértés: a rendszeres sport, amennyiben helyesen végezzük és megfelelő mozgásformát választunk, még segíthet is az állapoton.

De mégis miért érdemes porckopással sportolni? Melyek azok az edzésformák, amelyeket végezzünk, és melyek azok, amelyeket kerüljük el?

Sport és porckopás

Artrózisról akkor beszélhetünk, amikor a porcállományban tapasztalható lebomlás már nagyobb mértékű, mint a felépítés. Ilyen esetben megindul az ízületi felszíneket beborító – a csontok elmozdulását megkönnyítő – porcok elvékonyodása. Ez pedig ahhoz vezet, hogy a mozgás fájdalmassá, sőt korlátozottá válhat, de tapasztalhatunk csontos kinövéseket, merevséget, duzzanatot, sőt ízületi deformitást, instabilitást is. Ha például ilyesmit tapasztalunk a térdeinkben, és nem kezeltetjük a problémát, akkor szélsőséges esetben akár térdprotézis beültetésére is sor kerülhet.

De hogy jön képbe a sport? Nos, úgy, hogy a sport, amennyiben megfelelően és kellő körültekintéssel végzik, képes lehet hosszan megtartani az ízületek egészségét. A mozgás közvetlenül hat az ízületekre: azoknak ugyanis nincs saját vérellátásuk, de a sporttal eljuttathatjuk hozzájuk a szükséges tápanyagokat. Emellett megerősíti az ízületeket övező izmokat, amelyek így nagyobb támasztékot adnak. De javítja még a csontok egészségét, a keringést és fokozza az anyagcserét is. Nem utolsó sorban pedig a mozgás közvetetten is segít: hozzájárul az egészséges testsúly megtartásához, így kisebb súly nehezedik majd az ízületekre.

8 mozgásforma, amit célszerű kerülni

A fent felsorolt pozitív hatások azonban javarészt akkor érvényesülnek, ha megfelelő sportot választunk. Ugyanakkor léteznek olyan edzésformák is, amelyek kifejezetten árthatnak nekünk, ronthatják ízületeink állapotát és növelhetik a porckopás esélyét. Nézzük, melyek ezek!

Ha féltjük az ízületeinket, illetve az azokat övező porcokat, vagy esetleg már van ilyen jellegű problémánk, akkor elsősorban azokat a sportokat kell kerülnünk, amelyekben hirtelen sebesség- és irányváltások vannak. Ugyanez igaz a túlságosan „ugrálós” sportokra is, valamint az extrém és ütközésekkel járó sportágakra is.

A futball például a térd-, valamint csípőízületeket terhelheti meg, a kosárlabda és a másik igen népszerű labdajáték, a röpladba, a térd- és bokaízületekre van rossz hatással.

Kerülendő még a súlyemelés is, ami bár szépen építi az izmokat, sőt kalóriákat is éget, nagymértékben megterheli az ízületeinket.

Szintén érdemes átgondolni, ha futással szeretnénk kondiban tartani magunkat, hiszen ez is veszélyes lehet a porckopás szempontjából. Ha betonon futunk, akkor az ízületeink óriási terhelésnek lesznek kitéve minden egyes alkalommal, amikor a lábunk eléri a talajt. Ezek a „zökkenők” károsíthatják a mozgásszervek egészségét. Az is nagy hiba, ha hirtelen próbálunk nagy távokat lefutni – inkább építsük fel fokozatosan az edzéseinket! Emellett a tempót is okosan válasszuk meg, nem is beszélve a megfelelő futócipőről!

Sokak nagy kedvence a síelés és a snowboardozás, ám ezekkel is csínján kell bánnunk, ha porc-problémáink vannak. Egyrészt azért, mert sokszor kell ugyanazt a megterhelő mozdulatsort végeznünk, másrészt a sérülések magas kockázata miatt.

Végül, de nem utolsó sorban pedig – szintén a sérülésveszély miatt, nem is beszélve a magas intenzitásról – jó kerülni az olyan extrém sportokat, mint például a gördeszkázás vagy a wakeboard.

Csináljuk okosan!

Fent már említettük, hogy a sport csak akkor hat pozitívan a porckopás jelenségére, ha megfelelően végezzük, és amennyiben optimális mozgásformát választunk. Optimálisnak mondható például az úszás, a kerékpározás, a jóga, a gyaloglás, illetve a túrázás. Ezek mellett természetesen különösen jót tesz, ha egy szakember által megállapított, a mi állapotunkra szabott gyógytornát is végzünk. De mégis hogyan fogjunk hozzá a sportoláshoz?

Az első – és talán legfontosabb – kritérium, hogy minden edzés előtt alaposan melegítsünk be! Ezzel az egész testünket, ezáltal az ízületeket és a porcokat is, felkészíthetjük a mozgásra, így az kevésbé éri majd „sokkszerűen” őket. Emellett törekedjünk arra, hogy a terhelés fokozatos legyen. Ne azonnal akarjunk maratont futni, inkább tudatosan, ha kell, szakember segítségével, építsük fel az edzéstervünket. Az egyes edzésnapok között pedig mindig hagyjunk magunknak – és a szervezetünknek – időt a regenerálódásra!

Mindezek mellett pedig azzal is támogathatjuk a testünket, ha elegendő vizet fogyasztunk: ez napi legalább 2,5-3 liter legyen, az edzések alatt pedig több is lehet! Ha ezeket a tanácsokat egytől egyig betartjuk, és kerüljük a fent felsorolt sportokat, akkor a rendszeres testmozgásból a legtöbbet hozhatjuk ki – még ízületi problémákkal is. Elkerülhetjük az olyan beavatkozásokat, mint a térdprotézis beültetése, miközben fájdalommentesen és mozgékonyan élhetjük a mindennapjainkat.