26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
23°
Vasárnap
24°
2023.06.08. csütörtök, Medárd
filter.hu filter.hu

Milyen gyorsan térül meg egy céges napelemes beruházás?

Amikor egy cég, vállalat úgy dönt, hogy napelem rendszerbe fektet, akkor az egyik legfontosabb kérdés, hogy mikor fog megtérülni a beruházás. A pontos meghatározáshoz olyan tényezőket kell megvizsgálni, amelyek segítségével ki lehet számolni a megtérülés várható idejét. Ezeknek a tényezőknek járunk most utána.

A fotó forrása: KRQ Kft

Növekvő energiaárak. Céges költségek optimalizálása. Környezettudatosság.

Több oka is lehet annak, amikor egy cég a napelemes rendszer telepíttetése mellett dönt. A napenergia felhasználásából adódó számos előny mellett (költségmegtakarítás, korlátlan energiaforrás, alacsony karbantartási költségek, hitelesség erősítése) az egyik legfontosabb szempont, hogy a napelemes beruházás megtérülő legyen, mégpedig a lehető legrövidebb idő alatt.

A vállalat a napenergiával megtakarított jelentős összeget fordíthatja akár beruházásokra, fejlesztésre, bérekre is. Ráadásul a napelemmel a fenntarthatóság iránti elköteleződését is növelheti.

Megmutatjuk azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a napelem rendszer megtérülését.

 

Az első lépés: A helyszíni felmérés

Az alapos számoláshoz, adatok begyűjtéséhez, a telephely, ingatlan adottságainak, környezetének feltérképezéséhez elengedhetetlen a helyszíni felmérés.

Csak így lehet kiszámolni, hogy pontosan mekkora rendszerre van szükség és ebből kifolyólag milyen megtérülésre lehet számítani.

Mivel a napelem rendszerektől alapelvárás, hogy legalább 25 évig megbízhatóan működjenek, ezért precíz tervezésre van szükség.

 

Fogyasztási adatok

Amikor tervezésre kerül a sor, a szakemberek elkérik a villanyszámla adatokat. Ilyenkor a havi adatok nem elegendőek, 12 hónap, sőt akár 2 év fogyasztási adataira is szükség lehet a pontos számításhoz.

Ezekből az adatokból általában kiderül, hogy az adott cég egyre több elektromos áramot fogyaszt, ami köszönhető például annak, hogy új elektromos gépeket működtetnek a régiek mellett. Ugyanakkor az is meghatározó, hogy a cég milyen fogyasztásmérővel rendelkezik vagy van-e éjszakai műszak.

Sőt, a nagyobb vállalatoknál a negyedórás fogyasztási adatok is mérvadóak, különösen olyan cégeknél, ahol több műszakos rendben dolgoznak és nagyobb teljesítményű gépeket használnak.

 

A napelem helye

A helyszíni felmérés során az is kiderül, hova lehet a paneleket elhelyezni, mekkora felületet lehet hasznosítani, illetve milyen tájolással rendelkezik a tetőfelület.

Ezek az információk a dőlésszög, a tájolás és a tetőfedés miatt lehetnek relevánsak.

Mekkora az optimális dőlésszög?

Általában 35-40 fok a vízszinteshez képest, déli tájolás mellett. De lehet szó délnyugati, délkeleti, vagy akár keleti és nyugati tájolásról is, azonban ilyen esetekben a teljesítmény bizonyos csökkenésével kell számolni.

A fotó forrása: KRQ Kft

Árnyékolás

Amikor a szakemberek megvizsgálják a tetőszerkezetet, akkor az árnyékolás kérdésére is odafigyelnek. A paneleket úgy érdemes elhelyezni, hogy ne legyenek árnyékban. Ha ez a panelek nagyobb száma miatt elkerülhetetlen, akkor teljesítményoptimalizálóra van szükség, ami az időszakos árnyékhatás kiküszöbölésében segíthet.

 

Időjárási tényezők, éghajlat, földrajzi elhelyezkedés

Vannak olyan tényezők, amelyeket nem lehet befolyásolni. Ilyen lehet a felhősödés, szmog, a páratartalom és a hőmérséklet.

A napelem rendszer tervezésénél tisztában kell lenni az éves napsütéses órák számával és azzal, hogy hol található az adott vállalat telephelye, gyára, ingatlana. Ugyanis például télen a hegyvidékre több napsütéses óra jut, míg nyáron az alföldön nagyobb a napsütéses órák száma. A napelemek természetesen a napsütéses időben (15-20 fokban) tudnak a leghatékonyabban termelni.

 

Az alkotórészek minősége

Hatékonyság és időtállóság szempontjából is igencsak mérvadó, milyen minőségű, teljesítményű, hatásfokú panelekre esik a választás a rendszer telepítésekor. Fontos tudni, hogy milyen garanciát biztosítanak a termékekre és a gyártó nemzetközi szinten is elismertnek számít-e, legyen szó panelről, inverterről, tartószerkezetről, akkumulátorról vagy éppen kábelezési, villanyszerelési kellékekről.

Ugyanis a megbízható napelemes rendszer záloga a minőségben rejlik.

 

Aktuális energiaárak

Az áram a jövőben előreláthatólag még inkább drágulni fog, ugyanakkor a rendszer megtérülése emiatt gyorsabb lehet. Nem véletlen, hogy egyre többen a napelemmel igyekeznek visszaszorítani az alaposan megugrott energiaszámlákat, ezzel csökkentve rezsiköltségeiket.

 

Napelemes számolás

Amikor a megtérülést szeretnénk kiszámolni, akkor a napelem várható teljesítményét is számba kell vennünk.

Technológiától is függően egy 1 kWp (kilowatt peak) teljesítményű napelemes rendszer körülbelül 1200-1250 kWh villamos energiát tud termelni.

Tehát amennyiben a havi fogyasztás 300 kWh, akkor az 12 hónapra 3600 kWh éves fogyasztásnak felel meg. Ezért szükség van 3 darab 1 kWp teljesítményű napelemes rendszerre. Vagyis egy 3 kWp teljesítményű rendszer tudja biztosítani az éves energiaszükségletet ebben az esetben.

 

A megtérülés kiszámításának tényezői – Összegzés

A napelemes rendszer megtérülésének kalkulálásához számításba kell venni a fogyasztást, a dőlésszöget, a tájolást, a tetőszerkezetet, az árnyékolást, az időjárási tényezőket, a földrajzi elhelyezkedést, az alkotórészek minőségét és az aktuális energiaárakat is.

A fentiek függvényében már pontosabb képet lehet kapni a várható megtérülésről, ami cégek esetében már 2-3 éven belül is megvalósulhat.

Ahhoz pedig, hogy a napelemes rendszer kiválóan működjön, szükség van egy szakértő csapatra, akik a helyszíni felméréstől kezdve a kivitelezésig végigkísérik az energiahatékonysági projektet.

 

Az időtálló napelemes rendszerek szakértői – A1 Solar

Az A1 Solar (elődvállalkozásainak köszönhetően) több mint egy évtizedes energiapiaci tapasztalattal rendelkezik.

Szakképzett csapatuk napelem telepítés mellett a pályázatírásban, helyszíni felmérésben, valamint a teljeskörű projektmenedzsmentben is segítségére lehet.

Gondoskodnak a szakszerű karbantartásról, emellett átlag feletti, 5 éves szerelési garanciát biztosítanak telepített rendszereikre.

Több mint 26 ezer panelt telepítettek már, a cégek körülményeit, céljait figyelembe véve, precízen dolgoznak.

Amennyiben Ön is szeretne gyorsan megtérülő, időtálló napelemes rendszert, keresse az A1 Solar csapatát!