24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
24°
Hétfő
21°
2023.06.09. péntek, Félix
filter.hu filter.hu

Hogyan tervezzünk yacht charter nyaralást? Erre az alábbi három dologra figyeljünk indulás előtt!

Egy hajót bérelni több napig vagy akár hetekig, és bejárni vele a legszebb partokat, öblöket, felejthetetlen élményt kínál. Ezért valószínű, hogy egy ilyen nyaralás előtt mindenki rendkívül izgatott lesz, és akár el is felejthet pár olyan dolgot magával vinni vagy betartani, ami lényeges volna. Mire figyeljünk tehát oda mindenképp indulás előtt?

A fotó forrása: Dudarev Mikhail / Shutterstock.com

A megfelelő gyógyszerek bepakolása

Talán ez az egyik legfontosabb lépés, mielőtt útnak indulnánk. Fontosabb, mint a ruhák bepakolása. A hajózás alatt ugyanis nem tudunk csak úgy átruccanni a szomszéd városba pótolni a megfelelő gyógyszereket, és ha például pont akkor leszünk rosszul, amikor az Adria partjain túl hajózunk, az nem éppen a legszerencsésebb állapot. Akármennyire is gyors egy hajó, a vizeken elképesztő távolságok vannak. Ezért mindenképp vigyük magunkkal azokat a gyógyszereket, amiket szednünk kell, és azokat is, amire szükségünk lehet. 

Ez elsősorban fájdalomcsillapító, görcsoldó, hányinger-csillapító legyen, illetve olyan egyéb elsősegélyhez köthető eszközök, amire személyre szabottan szükséges lehet. Például van, akinek gyakran feltöri a cipő a sarkát, ezért vigyen magával már most inkább sebtapaszt. Nem érdemes órákat elpazarolni ugyanis azzal, hogy a különféle kikötőkben nézzünk majd gyógyszertárat. 

Azzal is számoljunk, hogy mennyi napot leszünk távol, és ehhez mérten vigyünk ezekből a lényeges gyógyszerekből is.

Hajózáshoz való ruházat

Természetesen vihetjük magunkkal a szárazföldön hordott ruhákat is, viszont nem árt, ha bepakolunk pár kényelmesebb szettet ezek mellé. 

A vizeken például megesik, hogy rendkívül meleg lesz az idő, de másnapra elképesztő esőzés várható. Ilyenkor, ha nem megyünk ki a partra, nyugodtan felvehetünk egy kényelmesebb ruházatot, akár melegítőt is. Úgy készüljünk tehát ruhával, mint ha otthonra készülnénk, hiszen ez nem egy szálloda. Itt nem egy szoba áll csak rendelkezésre, hanem olyan, mint ha egy komplett lakást bérelnénk terasszal együtt. Ez vitorlásbérlés és katamaránbérlés esetén különösen igaz. Vigyünk tehát a kényelmes ruhákból is bőven. 

Ezen kívül mindenképp tegyünk el olyan cipőket is, amelyek nem csúsznak a fedélzeten. A vitorláscipőket például pont erre találták ki. Kényelmesek, csúszás biztosak és mellesleg nagyon is jól néznek ki.

A fotó forrása: MichHam / Shutterstock.com

Mindig készítsük fel a velünk utazókat

Soha ne felejtsük el megbeszélni a velünk utazókkal a biztonsági előírásokat. Ne akkor kelljen megtudniuk, amikor már épp a káosz felé haladunk, mert valaki például véletlenül leoldott egy fontos kötelet. A legjobb, ha már az indulás előtt a kapitány tisztázza a hajón való viselkedést, amit természetesen komolyan kell minden utazónak vennie. 

Értelemszerűen vannak olyan részletei, amik magától értetődőek: például ne akarjunk kihajolni derékig a legerősebb szélben a hajó korlátjáról, és ne mászkáljunk a vitorlára, mintha kalózok lennénk… Viszont ezekre is érdemes kitérni, és inkább a legapróbb bagatell példákat is felhozni nekik, hiszen a biztonság mindennél fontosabb. 

Ezeket az előírásokat és biztonsági szabályokat még a legkisebb hajó bérlése esetén is beszéljük át a résztvevőkkel. Például a motorcsónakbérlés esetén általában nem kell vitorlákra és egyéb részletekre figyelni, viszont ugyanúgy fontos, hogy átvegyük az általános biztonsági szabályokat. Az úti cél lehetséges veszélyeit is mérjük fel. Tájékozódjunk, hiszen akár a hajózás közbeni fürdés alatt is érhetnek minket balesetek. Tudjuk tehát, hogy mire készülünk.