25 °C, Budapest
25 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
23°
Vasárnap
24°
2023.06.08. csütörtök, Medárd
filter.hu filter.hu

A fülfájás gyógyítása sós melegítéssel

A fülfájás egy roppant kellemetlen jelenség, amely többféle betegség kísérő tünete is lehet. A pontos diagnózis felállítása természetesen fül-orr-gégész szakorvos feladata, ám a fájdalom hatékonyan csökkenthető egy régi népi gyógymód, a só alkalmazásával.

Mi lehet a fülfájás oka?

Mint említettük, több dolog is állhat a háttérben. Lehet vírusos vagy bakteriális fertőzés, gyulladás, hallójáratba szorult idegen anyag, a dobhártya sérülése, de akár egy komolyabb nátha szövődménye is. 

Ugyanígy a fájdalom jellege is eltérő lehet: előfordulhat tompa nyomásérzés, éles nyilallás, jelentkezhet pattogó hang, de akár a hallás átmeneti csökkenése vagy a váladékozás sem kizárt.

Ami közös, hogy a fülfájást minden esetben komolyan kell venni! Bár a Himalája Sóház wellness termékei között kapható sóval töltött kispárna segíthet csillapítani a tüneteket, ugyanakkor az orvosi vizsgálatot nem helyettesíti, ezért haladéktalanul keressük fel a közeli fül-orr-gégészeti szakrendelést!

Miért érdemes a fülfájást sóval kezelni?

A só többféle módon is segít enyhíteni a fülfájást. Egyrészt felmelegített állapotban a fülre helyezve serkenti a vérkeringést, így csökken a hallójáratban a nyomás és a fájdalomérzet. Ezenfelül a sót régóta használják fertőtlenítésre, hiszen vírus- és baktériumölő hatással rendelkezik, valamint remek gyulladás- és fájdalomcsökkentő is. 

Viszont a hagyományos asztali só helyett érdemesebb valamilyen természetesebb formát, például Himalája sót használni. Ez ugyanis tele van értékes ásványi anyagokkal és nyomelemekkel, amik jó hatással vannak az egészségre.

Nem véletlen, hogy az egészségtudatosságra törekvők gyakran használják étkezési, szépségápolási, gyógyászati célokra is. A normál konyhasó ellenben csak nátrium-kloridot tartalmaz, és számos ipari tisztítási eljáráson esik át, így valójában kevés jótékony tulajdonsággal rendelkezik.

Hogyan enyhítsük a fülfájást sóval?

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy a kezelés módja nem az, hogy a sót akár töményen, akár vizes oldatként a fülbe szórjuk vagy csepegtetjük! Nem szabad ugyanis közvetlenül a hallójáratba jutnia!

A helyes módszer az, ha a sóval töltött kispárnát felmelegítjük, majd fülre tesszük, és ott tartjuk, amíg ki nem hűl. A gyógyulást elősegítő hatásai így is remekül érvényesülnek. A melegítéshez lehetőleg ne mikrót, hanem sütőt (vagy esetleg air fry-t) használjunk!

Melegítsük elő alacsony, maximum 50-60oC-os hőmérsékletre, majd a párnát vegyük ki a huzatból és tegyük be a sütőbe maximum 25-30 percre! Ha jól átmelegedett, óvatosan szedjük és rakjuk vissza a huzatba, majd finoman nyomjuk rá a beteg fülre!

Ha nem fáj túlságosan, akkor elhelyezkedhetünk úgy is, hogy oldalra fordulunk az érintett füllel lefelé, és a fejünk alá tesszük a párnát. Pihenjünk így egészen addig, amíg a benne lévő só szobahőmérsékletűre nem hűl!

Naponta akár több alkalommal is megismételhető a kezelés, pár alkalom után valószínűleg érezhető lesz már a javulás. Ám ha a fájdalom meg is szűnik, akkor is érdemes felkeresni az orvost a biztonság kedvéért!