24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
24°
Hétfő
21°
2023.06.09. péntek, Félix
filter.hu filter.hu

A megfelelő rögzítőelemek és csavarok adják a biztos pontot

Ha fixálásról van szó, akkor a csavarok és a rögzítőelemek tökéletes megoldásként szolgálnak. Ha mindezt a gipszkarton rendszerek oldaláról nézzük, akkor elengedhetetlen elemekről van szó. Nagyon fontos azonban, hogy jól válasszunk a számos típus közül, és minőségi termékekkel dolgozzunk!

Nem mindegy, hogy milyen feladathoz való!

Fontos, hogy amikor választunk az egyes rögzítőelemek, csavarok közül a Józan Kft. oldaláról, akkor legyünk tekintettel arra, hogy milyen alapanyagokkal dolgozunk, és milyen feladatra keresünk egyáltalán eszközöket!

Gipszkartonból szeretnénk szárazépítészeti megoldásokat készíteni? Esetleg forgácslaphoz lenne szükségünk csavarokra? Bármelyikről is legyen szó, specifikus megoldásokkal dolgozzunk, hogy elégedettek legyünk a végeredménnyel!

Rögzítőelemek és csavarok a gipszkartonozáshoz

Gipszkartonból számos dolog építhető. Például álmennyezet, előtétfal, válaszfal, de a tetőtér beépítéséhez is tökéletes választás ez a megoldás. Emellett polcok és egyéb bútorelemek kialakítására is tökéletes megoldás. Ráadásul az impregnált változatok segítségével még akár a vizesblokknál is kiválóan használhatóak.

Könnyű ezekkel az elemekkel dolgozni, viszont ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön - és ott is maradjon - szükségünk lesz kifejezetten gipszkartonokhoz használatos rögzítőelemekre és csavarokra.

Az álmennyezetet tartó szemes függesztőhuzalokat a tehertartó vasbeton födémbe úgy tudjuk fixálni, hogy acél beütőékeket használunk. A padló, födém vagy falazott szerkezet esetén is használható UW és UD profilokhoz beütőékes dübel. Ha cementkötésű faforgácslapokat, giszrostot vagy gipszkartont szeretnénk fixálni, akkor használjunk gipszkartonhoz passzoló csavarokat! 

Merev bordához (UA profil) önfúró gipszkartoncsavart kell használni. A szárazépítészeti vékony profilok egymáshoz való rögzítését Opel csavarral végezzük, mely szintén egy önfúró gipszkarton-rögzítőelem.

Ha nagy stabilitást szeretnénk, akkor ismernünk kell a szárnyas tiplit is, melyhez azonban előfúrásra is szükségünk lesz. De ha nem szeretnénk ezzel foglalkozni, akkor ott a csavarmentes önfúró tipli is, mely előfúrást sem igényel.

Rögzítőelemek faforgácslaphoz

Legyen szó akár puha vagy kemény fáról, bútorlapról vagy OSB forgácslapról, ehhez való csavarokra van szükségünk. Számos méret és kiszerelés közül választhatunk, melyek jellemzően süllyesztett fejjel és kereszthornyú (PZ) fejkialakítással rendelkeznek. Ezekkel megfelelő fixálást érhetünk el akár előfúrás nélkül is.

A megfelelő eszközökre is szükségünk lesz

A kivitelezéshez azonban nemcsak magukra a lapokra, a rögzítőelemekre és a csavarokra lesz szükségünk, hanem azokra az eszközökre is, melyekkel összeszerelhetjük őket.

Így előre kell gondoskodjunk a fúróról, a behajtóról, és mindezek kiegészítőiről, mint a fúrószár vagy a megfelelő bithegyek. Ha mindezeket beszerezzük, és megvan a szakértelmünk hozzá, akkor nem lehet gond a kivitelezés során.