26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
24°
Hétfő
21°
2023.06.09. péntek, Félix
filter.hu filter.hu

Fantasztikus kések a mindennapokra

A konyhakések az egyik legfontosabb eszközök a konyhában. Használatuk elengedhetetlen az ételek elkészítése során, legyen szó akár a zöldségek vagy a húsok vágásáról. A mai konyhakéseket széles skálán szerezhetjük be, és különböző anyagokból készülnek.

Legnépszerűbb választás

Az egyik legnépszerűbb konyhakés az univerzális kés. Ezek a darabok általában 15-20 cm hosszúak, és széles pengéjük lehetővé teszi, hogy kényelmesen használjuk őket a zöldségek, gyümölcsök és húsok vágására. 

Az univerzális kések általában rozsdamentes acélból készülnek, ami ellenállóbb és hosszabb élettartamú a rozsdásodás ellen. Szeretnél a legjobb minőségű darabok közül válogatni? Nézz szét a TRAMONTINA kések kínálatában, ahol mindent meglelhetsz, amire csak szükséged van!

A szakácskések nagyobbak és vastagabb pengéjűek az univerzális késekhez képest, és ezáltal nagyobb stabilitást és erőt biztosítanak a vágáshoz. 

Az általuk vágott húsok és zöldségek szélesebb pengéjük miatt nem ragadnak oda, hiszen a pengék formája lehetővé teszi a precíziós vágást. A szakácskések is többnyire rozsdamentes acélból készülnek, de vannak kerámia- és titániumkések is, amelyek nagyon élesek és hosszú élettartamúak.

Kenyérvágó és aprítókések

A kenyérvágó kés hasonlóan nagy és vastag pengefelülettel rendelkezik, mellyel könnyedén tudunk szép szeleteket vágni a kenyerekből. A penge lehetőséget ad arra, hogy a kenyér héját tökéletesen és szépen átvágja. A kenyérvágó kés általában hosszabb és vastagabb, mint a séfkés. 

Az aprítókés (vagy más néven gyümölcs- és zöldségkés) általában kisebb, mint a séfkés, és egy laposabb, széles pengével rendelkezik. A kisebb méret és a szélesebb pengék lehetővé teszik a könnyebb használatot és az aprítást. Az aprítókés használata elsősorban zöldségek és gyümölcsök szeletelésére, aprítására vagy például hagyma aprítására javasolt.

Figyeljünk az anyagválasztásra is

Ezenkívül a konyhakések anyaga is fontos szempont lehet a választásnál. A legtöbb konyhakés pengéje rozsdamentes acélból készül, ami ellenállóbb a rozsdának és hosszabb élettartamot biztosít. Azonban egyes szakácsok előnyben részesítik a hagyományosabb, szénacélból készült konyhakéseket is, amelyek általában élesebbek és jobban tartják az élezést.

Szintén elengedhetetlen szempont a konyhakések kiválasztásakor az élezhetőség. Az élesebb konyhakések nemcsak hatékonyabbak, hanem biztonságosabbak is, mivel az éles pengével könnyebb dolgozni és az élesség révén a vágás is pontosabb. 

A legtöbb konyhakés könnyen élezhető otthoni körülmények között is, de ha valaki nem érzi magát biztonságban, akkor érdemes lehet szakember segítségét igénybe venni. A kések minősége és ára nagyban függ az anyagtól és az élezhetőségtől, így mindig érdemes alaposan körüljárni a lehetőségeinket és kiválasztani az igényeinknek és a felhasználási célunknak megfelelő változatot. Eredményes konyhai tevékenykedést kívánunk!