24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
24°
Hétfő
21°
2023.06.09. péntek, Félix
filter.hu filter.hu

Egy csendes kór: a csontritkulás (X)

A csontritkulásról ma már minden felnőtt hallott, egy bizonyos életkor felett ma már viszonylag sokan el is mennek szűrővizsgálatra, ami mind nagyon örvendetes fejlemény – a kérdés csak az, hogy vajon tevőlegesen mit teszünk a megelőzésért. A csontritkulás ugyanis mindaddig nem jár látványos tünetekkel, míg előrehaladott stádiumba nem ér, ám olyankor már legfeljebb a károk mérséklésére van mód, valódi gyógyulásra nemigen. És ha mindehhez hozzávesszük, hogy hazánkban körülbelül egymillió embert érint ez a betegség, egyből rádöbbenhetünk, hogy mindannyian a potenciális veszélyeztettek között vagyunk. (Hirdetés)

Mi történik csontritkuláskor?

A csontritkulás a csontszövet állományának kóros mértékű gyengülését, fogyását jelenti, amelyet szemléletesen jellemez a betegség latin elnevezése: az osteoporosis lyukacsos, porózus csontot jelent. Az oszteoporózissal érintett csontoknak a tömege és mésztartalma jelentősen alacsonyabb, mint az egészséges csontozaté.

Az, hogy egy felnőtt ember csontállománya az évek előrehaladtával fokozatosan veszít a tömegéből, önmagában természetesnek tekinthető, mivel 25-30 éves kor felett a csontbontási folyamatok kerülnek túlsúlyba a csontképzéssel szemben. Amennyiben azonban a csonttömegvesztés a normál mértékűnél jelentősebb, akkor kóros csontritkulás alakul ki.

Figyelmeztető jelek

Mint említettük, a csontritkulásnak nemigen vannak tünetei, illetve amikor az első jelek megjelennek, az már általában túl késő, mivel ilyenkor már az elgyengült csontozat miatti következményekkel szembesül a beteg.

Ilyenek lehetnek az egy adott ponton jelentkező állandósult csont- vagy idegfájdalmak, és még tipikusabb maga a csonttörés. Jellemző, hogy a törés már viszonylag kis behatásra, például egy egyszerű eleséskor is bekövetkezik, és nem ritkán sorozatosan előfordul. Főként a csukló–alkar, a combnyak, a medence és a gerinc veszélyeztetett ilyen szempontból. Súlyos esetben akár különösebb külső behatás nélkül is előfordulhat törés, így például a csigolya a saját súlyánál fogva is összeroppanhat akár hajolás vagy emelés közben. Mindezek következménye – mint kései tünet – a testmagasság jelentős csökkenése és a mellkas beesése.

Veszélyeztető tényezők

A természetes csontleépülési folyamat következtében a csontritkulás főként időskorban jelentkezik, amire egyéb tényezők is ráerősítenek. Ennek kockázatát a nők esetében jelentős mértékben fokozza a menopauzával járó ösztrogénhiány, ami miatt a nők négyszer olyan veszélyeztetettek, mint a férfiak. Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy a férfiaknak nem kell a csontritkulástól tartaniuk: valamivel később (jellemzően 65 éves kor felett) náluk is gyakori betegségnek számít.

A rizikófaktorok:

 • a nők hormonális okok miatt, különösen a menopauza után, kiemelten veszélyeztetettek,
 • időskor,
 • vékony testalkat,
 • örökletes tejfehérje- vagy tejcukor-érzékenység,
 • életmódbeli tényezők: dohányzás, túlzott koffein- és alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, egyoldalú táplálkozás vagy diéta, szénsavas üdítőitalok, D-vitamin-hiány,
 • egyes betegségek, melyek másodlagos csontritkulást okozhatnak: pajzsmirigy-túlműködés, gyulladásos ízületi betegségek, cukorbetegség, gyomor-bél felszívódási zavarok, a petefészkek eltávolítása, magas prolaktinszint, anorexia,
 • egyes gyógyszerek tartós szedése: például kortizon-készítmények, szteroid gyulladásgátlók, kemoterápia.

Az oszteoporózis diagnosztizálása

A csontritkulás nagyon egyszerűen diagnosztizálható. Ezt többnyire speciális csontsűrűség-méréssel végzik (ODM), melynek során a leginkább veszélyeztetett pontokon, a csuklón, az ágyéki csigolyákon és a combnyakon mérik meg a csont tömegét. De például a gerincben kialakuló elváltozások egyszerű röntgenfelvételen is láthatók.

Kezelés

A kialakult csontritkulás egy állapot, mely nem visszafordítható. Ebben a stádiumban elsősorban a folyamat lassítása, a további csonttömegvesztés mérséklése a cél. Erre indokolt esetben gyógyszeres terápiát is előírhat a kezelőorvos, melyet azonban – egyéb hatásai miatt – kellő körültekintéssel szoktak csak alkalmazni.

Ami minden érintett számára javasolt:

 • vitaminok és nyomelemek szakszerű(!) pótlása: kalcium, D-vitamin, C-vitamin, foszfor, kálium, folsav, B6-vitamin,
 • rendszeres mozgás: a fizikai aktivitás fokozza a csontképződést,
 • gyógytorna: elősegíti a csontsűrűség növelését és a kialakult mozgásszervi elváltozások korrigálását, illetve továbbiak kialakulásának megelőzését,
 • mozgásszervi, ízületi problémák esetén ajánlott az ízületeket megtámasztó rögzítők viselése, mint a térdtámasz és a bokatámasz, hogy megelőzzük a ficamból, bicsaklásból eredő eleséseket.

Legfontosabb a megelőzés

Az eddigiekből egyértelműen kitűnik, hogy a csontritkulás kapcsán legcélravezetőbb a megelőzés, melyet már idejekorán meg kell kezdeni; ennek része:

 • a rendszeres mozgás,
 • a kiegyensúlyozott, kálciumdús táplálkozás,
 • a dohányzás és a túlzott alkohol-, kávéfogyasztás kerülése,
 • megfelelő vitamin- és nyomelempótlás,
 • a változókor és egyéb ösztrogénhiányos állapotok idején fokozott odafigyelés,
 • csontsűrűség mérés (nőknél a premenopauza, férfiaknál 60-65 éves kor tájától),
 • továbbá előrehaladott csontritkulás esetén rendezzük át úgy a lakást, hogy minimalizáljuk a megbotlás, elesés esélyét (hasznos például a csúszásgátló szőnyeg, illetve a székek és egyéb tárgyak elhelyezése a közlekedési útvonalból, valamint a küszöbök eltávolítása),
 • térd- és bokafájdalmak esetén viseljünk megfelelő ízületi támaszt.

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.