21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
13°
Vasárnap
12°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

A jövő Atlantisza hamarosan virágozhat

Kénytelenek vagyunk szembenézni azzal a ténnyel, hogy - tetszik vagy sem - a klímaváltozás már nem valami utópisztikus elképzelés a jövőre nézve, hanem mindennapjaink szerves része, ami minden ember - és élőlény - életére nézve hatással van ezen a bolygón.

Energiahatékonyság és fenntarthatóság - kucsfontosságú fogalmak

Az EnergyHub szolgáltatásai, valamint a pillanatnyilag elérhető támogató környezet egyformán azt szolgálják, hogy a cégek valódi és eredményes lépéseket eszközölhessenek ebben a kérdésben. Annak érdekében, hogy a meglévő célkitűzések elérhetővé váljanak, közösen, mindenkinek szerepet kell vállalnia a nélkülözhetetlen lépésekben.

Természetesen a kutatások is szorgalmazzák a megoldásokat, és rengeteg különféle projekt zajlik annak érdekében, hogy megoldásokat találjunk a klímaváltozással összefüggő problémák megoldása érdekében. Maga a változás is sokféle következményt hordoz magában, így értelemszerű, hogy a válaszok is szükségszerűen sokfélék lesznek.

Az egyik nehézség a vízszint emelkedése, amelynek számos folyománya elkerülhetetlenné válik a közeljövőben. Hacsak nem teszünk valamit…

Városok a víz alatt

Nem ismeretlen a gondolat, hogy városok léteznek a víz alatt, gondoljunk csak Atlantisz legendájára. Ám sajnos az a helyzet, hogy a történelmünk is tartogat számunkra példákat ezen a téren. 

Ott van például Baiae, az ókori római tehetősek kedvelt nyaraló városa, amely vulkanikus események következtében süllyedt a víz felszíne alá. Heraklion városa is a víz birodalmává vált, Kleopátra palotájával együtt az időszámításunk szerinti 800-as évek során. De nem kell ennyire messzire mennünk, ha a víz romboló erejének következményeit szeretnénk látni. Ugyan Velence nem vált a víz martalékává, de a 2019-es áradás nagyon komoly problémákat és károsott okozott a városnak.

Mindannyian tudjuk, hogy a klíma változásával együtt járó folyamatok elkerülhetetlen folyománya az, hogy a tengerek és óceánok szintje megemelkedik, s olyan, jelenleg szárazföldi területek kerülnek majd víz alá, amelyeken rengeteg ember él. Vajon fel tudjuk mérni a jelenség következményeit is?

Elég, ha a közelmúltunk és a jelenünk történéseire gondolunk, máris látni fogjuk, hogy az emberi élethez nem megfelelő területekről óhatatlanul is el fognak vándorolni az emberek. A migráció következtében azonban a szárazon maradt részeken még tovább növekszik a túlnépesedés mértéke, s idővel nem lehet majd kielégíteni az itt élő emberek alapvető szükségleteit sem.

Óceánfenékhez rögzített ökovárosok nyújthatják a megoldást?

A japán Ocean Spiral szakemberei és kutatói már 2014 óta dolgoznak olyan városok megvalósításán, amelyek teljesen önellátóak az energiaigény szempontjából, nagyjából városonként ötezer embernek kínálnak otthont, s mindeközben nem károsítják az óceán élővilágát. Mindez túlságosan futurisztikusan hangzik? A tervek szerint a prototípus 15 év múlva vízre bocsáttatik!