21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
13°
Vasárnap
12°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

Üvegkorlát kisokos

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az építtetők körében az üvegkorlátok alkalmazása, hiszen egyszerre nyújtanak biztonságot és maradnak láthatatlanok. A következő néhány bekezdésben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat erről a korláttípusról.

Melyik stílusba illik az üvegkorlát és melyikbe nem?

Az üvegkorlátokat a modern és minimalista stílusban épült lakóházak vagy lakások számára találták ki. Az egyszerű vonalak, az áttetszőség és semlegesség azt a cél szolgálják, hogy a harmónia ne sérüljön, illetve a fény át tudjon szűrődni. A ház stílusával már a tervezéskor foglalkozni kell, a kulcsrakészház.hu alaprajz ötletei kiváló kiindulópontok lehetnek. 

Ismét virágkorát éli a múlt század közepén létrejött stílusirányzat, a mid century modern. Mind a múltban, mind most is jellemző a fent említett korlátok használata, igaz, akkor még hangsúlyos, acélból készült merevítésekkel rögzítették az üvegtáblákat. Régebbi stílusok közül az art deco használt még előszeretettel üvegből készült termékeket, ennek a stílusnak az újjáéledése a glamour, amely szintén kedveli. 

Ahová viszont egyáltalán nem valóak, azok a klasszikus stílusban épült lakóházak vagy műemlékvédelem alatt álló épületek (ide egy újabb szabályozás értelmében már nem is szabad elhelyezni). A rusztikus country stílushoz sem passzol az üvegkorlát, és hiába fér bele sok minden az eklektikába, a minimalista korlátok nem mutatnak jól ebben a stílusban sem.

Milyen fajtái vannak az üvegkorlátoknak?

A legelterjedtebb és legolcsóbb változat az oszlopos üvegkorlát. Az üveg paneleket acél szerkezettel rögzítik, könnyedén lehet többféle elrendezést is megvalósítani. A név az acél tartóoszlopokra utal, amelyhez rögzítőfülekkel illesztik hozzá a paneleket. Két tartóoszlop közötti távolság 5 és 16 cm közöttre tehető a megrendelő igényeihez igazítva.

A következő kialakításban a tartóoszlopok eltávolításra kerültek, amelynek következtében az üvegkorlát megjelenése nagyon elegáns és légies lett. A pontmegfogásos technológia során furatokon keresztül rögzítik az üveglapokat, felfogásukhoz szorítótárcsákat használnak, továbbá szakaszosan, mind függőlegesen, mind vízszintesen rögzítőpontokat alkalmaznak. Ehhez a rögzítési technikához fontos, hogy kizárólag edzett üvegek alkalmazhatóak és tömör betonalapba kell az alsó szerkezetet elhelyezni. 

Ha nem szeretnénk semmilyen fém szerkezetet sem a korláton látni, ideális választás az alsó sínes elhelyezés, ebben az esetben az üvegek alsó széleit teljesen beépítik az aljzatban futó sínekre. Ezzel a technikával nagy fesztávok is kialakíthatóak. 

Biztonságos az üvegkorlát?

Igen! Mivel edzett üvegből vagy ragasztott biztonsági üvegből, esetleg ezek kombinálásából készülnek, bírják a mindennapos igénybevételt és ha véletlenül törés következik be, nem szilánkosra hullanak szét és nem okoznak személyi sérülést. 

Reméljük, hogy ez a rövid összefoglaló kedvet csinál az üvegkorlátok alkalmazásához otthonaikban kültéren és beltéren egyaránt.