21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
13°
Vasárnap
12°
2023.03.23. csütörtök, Emõke
filter.hu filter.hu

A szálerősítésű beton előnyei, típusai és alkalmazásai

A szálerősítésű beton egy kompozit anyag, amelyben a különböző, szintetikus alapanyagú, egyenletesen eloszlatott szálak növelik a szerkezet integritását. A szálakat általában a plasztikus és a száradási zsugorodás miatti repedések megfékezésére használják, de emellett növelik a beton teherbírását, és tartósságát is.

A szálerősítésű beton alkalmazása hasznos lehet ott, ahol nagy szakítószilárdságra van szükség és csökkentett repedezettség kívánatos, vagy ahol a hagyományos, acélhálós megerősítés nem helyezhető el. Milyen szálerősítésű betonokat ismerünk? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a statikai makroszál?

Mi az a makroszál?

A betonhoz használt szálak különböző méretekben és formákban kaphatók. A szálerősítésű beton jellemzőit befolyásoló fő tényezők a víz-cement arány, a szálak százalékos aránya, a szálak átmérője és hossza. A Beton Booster ArmoTec statikai makroszáljának betonba keverésével kiválthatod az acélhálót, így egyszerűbbé, könnyebbé és gyorsabbá teheted a kivitelezést. 

A beton megerősítésére használnak acél-, polipropilén, üveg-, karbon- és poliészter szálakat. A szintetikus polipropilén szálakat a betonban a különféle zsugorodások miatt kialakult repedések szabályozására használják, de emellett csökkentik a beton áteresztőképességét is. A lakossági felhasználásra is alkalmas polipropilén szál magas szakítószilárdsággal rendelkezik, és rendkívül ellenálló a savakkal, lúgokkal és szerves oldószerekkel szemben.

A makro szintetikus szálak bizonyos szerkezetekben az acélszálak alternatívájaként szolgálnak, alkalmasak névleges megerősítés biztosítására agresszív környezetben, például tengeri és tengerparti szerkezetekben, mivel nem szenvednek az acél korróziójából eredő korrózió és tönkremenetel problémáitól. 

Hol használható a szálerősített beton?

A szálerősítésű beton statikus és dinamikus tulajdonságai miatt számos szerkezetben alkalmazható, de elsősorban a teherelosztó szerkezetekben alkalmas a betonacélháló kiváltására. Néhány példa a lakossági és ipari felhasználásra:

  • járdák, gépkocsibeállók
  • lemezalapok
  • raktárpadlók
  • futópálya
  • repülőterek
  • alagútbélelés
  • lejtőstabilizálás
  • csövek, csatornaaknák
  • gátak

Kedvező tulajdonságaik, a csökkentett építési idő és munkaerőköltségek miatt egyre több építőipari projektben alkalmazzák a szálerősítésű betont. 

Miért előnyösebb, mint a betonacélháló?

A hagyományos betonacél-erősítés kiváltása nemcsak egyszerűbbé teszi az építést, hiszen kevesebb logisztikára lesz szükség, de a helyigény is jelentősen csökken azáltal, hogy nem kell szerelni. Az élőmunkaigényt, ezáltal a költségeket és a kivitelezés idejét is jelentősen mérsékli.

A makroszálak használata környezeti szempontból is kedvezőbb, hiszen nem lesz szükség a betonacél előállítására és szállítására.